УПОТРЕБА АНТИБИОТИКА СТРОГО ЗАБРАЊЕНА: Докторка објаснила како тачно изгледа протокол за лечење короне

Танјуг

21. 01. 2022. у 16:33

ПРЕМА тренутном протоколу лечења пацијената оболелих од корона вируса, високе дозе витамина се не препоручују, а употреба антибиотика је строго забрањена, указала је данас професорка фармакологије на Медицинском факултету у Београду др Љиљана Гојковић Букарица.

УПОТРЕБА АНТИБИОТИКА СТРОГО ЗАБРАЊЕНА: Докторка објаснила како тачно изгледа протокол за лечење короне

Фото: Принтскрин

Букарица је изјави за Танјуг објаснила да лакша клиничка слика подсећа на лакшу прехладу и манифестује се кроз запушен нос, бол у грлу, не толико високу температуру, те болове у мишићима и костима, те да би пацијент, у тој ситуацији, уколико нема оштећења желуца, могао да узме аспирин од 100 милиграма, или у супротном парацетамол.

Напомиње и да је важно надокнадити течност, који је боље бити него је примати интравенски.

Када је реч о витаминима, Букарица указује да они могу да се пију, али не у високим количинама, што би значило, како објашњава, да они који иначе пију витамин Ц, не би требало да узимају више од 500 милиграма, док витамин Д, уколико постоји дефицит у организму, треба да се пије 1.000 до 2.000 јединица дневно.

- То је дискретна помоћ, а највећа помоћ је надокнада витамина кроз воће и поврће, и најважније је никако не користити антибиотике у тој фази - истакла је она.

Ако температура "скочи" одмах код лекара

Гојковић Букарица упозорава да се, уколико се лакша клиничка слика погорша, температура "скочи" до 39 или 40 степени, слабост повећа и почињу кашаљ и поспаност, мора отићи у ковид амбуланту, како би пацијент ушао у систем и добио лекове.

- Ако су старији пацијенти, са хроничним обољењима, они би у ковид амбуланти требало да добију антивирусне лекове: фавипиравир - ако је лакша ситуција, или монлупиравир, уколико је пацијент гојазан, има дијабетес или друге факторе ризика. Ти лекови се пију пет дана - појаснила је докторка.

Букарица је нагласила да постоје људи који не могу да узимају антивирусне лекове и за њих су терапија неутралишућа антитела.

Како каже, многи пацијенти са малигним обољењима, леукемијом, лимфомом, имуносупресијом или су имали трансплатацију, не могу да приме антивирусне лекове, па ће примити неутралишућа антитела.

- Уколико лекар процени да постоји баш тежак ризик, по светским протоколима могу да се комбинују неутралишућа антитела и монлупиравир - рекла је Гојковић Букарица и навела да је невероватно да имамо све те лекове. Подсећа да имамо сотровимаб који делује потпуно и на омикрон и на делта варијанту, као и регенерон, а очекују се и још неки који ће имати дуга дејства.

Уколико се сатурација спусти на 92 одсто, додаје, ту је неминован пријем у болницу где се, сходно клиничкој слици, дају други лекови: терапија за разређивање крви, кортикостероиди.

Пост ковид синдром

Када је реч о пост ковид синдрому, Букарица подсећа да су се људи од последње велике инфекције - "Шпанске грознице" лечили и по 20 - 30 година, а да ће се последице вируса корона тек проучавати.

- Ми не знамо све последице, али примећујемо да су ране последице на мишићима, срчаном мишићу, затим бубрезима и нервима - каже она и додаја да је после прележане инфекције, исхрана најважнија.

- Физичка активност није дозвољена док се не види каква је ситуација у прва два месеца, затим пацијенти морају да се посвете праћењу свог стања. Аритмија може да се јави, па је праћење крвне слике је од великог значаја, као и проверавање ЦРП-а и Д димера - закључила је Гојковић Букарица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВУЛИН О СЛУЧАЈУ ПЕРИШ: Кроз истрагу ништа није указивало на насиље - жао нам је што се потрага овако завршила