ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ДО КРАЈА МЕСЕЦА: Познати меторолог најавио минус, па открио шта нас чека у фебруару

Novosti online

20. 01. 2022. у 20:22

МЕТЕОРОЛОГ Марко Чубрило је на свом Фејсбук профилу објавио најновију временску прогнозу за наредни период.

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ДО КРАЈА МЕСЕЦА: Познати меторолог најавио минус, па открио шта нас чека у фебруару

Фото: Танјуг/Сава Радовановић/Профимедиа/Илустрација

- Ка нама се са северозапада приближава хладан фронт циклона над Финском, који ће прво захватити северозападне и севене пределе Србије и Хрватске, да би се у току ноћи преместио преко већег дела региона.

Како су овакви фронтални поремећаји сиромашни влагом, а синоптика је таква да главнина хладноће одлази источније од нас и нема секударне циклогенезе у нашој близини падавине ће углавном бити слабе, посебно у низијском делу региона где ће се облачни систем везан за фронт брзо премештати.

Више падавина у таку ноћи и сутра пре подне треба очекивати над брдско-планиским пределима БиХ, Србије и Црне Горе где ће конфигурација терена мало успорити и додатно појачати падавине - написао је Чубрило и додао:

- Изнад 700мнв се углавном очекује снег или киша која ће брзо прећи у снег те се у тим пределима, посебно преко 800мнв очекује два до четири сата јачих снежних падавина уз 8-13цм новог снега и пролазну снежну вејавицу. У низијама углавном киша, а само понегде пред сам крај падавина краткотрајан снег, али без формирања снежног покривача.

Чубрило свакодневно ради по четири сата, Фото Н. Карлић

Дневни максимум до +3 на крајњем северу до око +8 понегде над фенским пределима североистока БиХ и југозапада Србије. Иза фронта јаче захлађење. Ветар западни и југозападни, у зони фронта у скретању на пролазно јак северни и северозападни, а дуж Јадрана од сутра бура.

Метеорлог је најављује да ће код нас у петак бити променљиво облачно, ветровито и хладно, понегде уз налате снега, пре подне углавном на југу и југоистоку, а после подне и над средишњим пределима.

- Дневни максимум од 0 до +4 али уз јак северозападни ветар субјективан осећај хладноће ће бити изражен. За викенд и почетком следеће недеље још мало хладније, у суботу су нове снежне падавине могуће над средишњим и источним пределима Хрватске, Војводином, западном и средишном Србијом, а касније и над истоком и средишњим делом БиХ док би у недељу снега повренено могло бити над западом Хрватске и БиХ. Од тих снежних падавина је могуће местимично формирање мањег снежног покривача и у низијама, али нема ни говора о било каквом већем снегу. За викенд јутарњи минимуми од -10 до -3,а максимуми од -2 до +2 степена Целзијуса.

Он наводи и да ће почетком следеће недеље јутра бити још хладнија уз минимуме од -13 до -6, на планинама и до око -17 степени Целзијуса поднегде, док ће дневни максимум углавном бити од -4 до +1 степен Целзијуса.

- Око 26. модели почињу давати сигнал за измену синоптике која ће као и досадашњем делу зиме прекинути овај хладн налет. Симулира се јачање утицаја Атлантика, док ће се језгро антициклона изместити над Француску. Тиме би се над нама хладно северно и северозападно струјање заменило топлијим западним те би већ око 28. јануара могло бити релативно топло уз слабије јутарње мразеве.

Неко пролазно погоршање, без јачег захлађења је могуће око 29, али тренутно средњерочни прогностички модели за крај овог и почетак наредног месеца дају сигнал за јако зонално струјање уз доминацију антициклона над нама који би нам донео суво и релативно топло време - написао је Чубрило и додао:

- Како сам и најавио у дугорочној прогнози фебруар би лако могао донети рани крај зиме и долазак раног пролеа, али постоји и одређена вероватноћа, коју тренутно подржавају дугорочни прогностички системи (пре свега дугорочни ЕЦМWФ (ЕПС) и ЦФСВ2 где би градањем антициклона над простором Скандинавије и запдне Русије ка нашем делу Европе већи део фебруара струјао хладан ваздух са североистока.

За сада та опција није немогућа, али уз овако снажне западне ветрове биће тешко да се тај антициклон формира и одржи. Од сутра па до око средине следеће недеље хладно и ветровито уз повремен снег, али се обилније падавине и права зима у низијама не очекују. После 27. могуће отопљење.

БОНУС ВИДЕО - СНЕГ ЗАВЕЈАО СРБИЈУ: После новогодишњег "пролећа" све се забелело

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СРЕДУ 29. ЈУН: Тропске ноћи до 6. јула, данас до 37 степени!