КАКВА СУ АНТИТЕЛА НАКОН ПРЕЛЕЖАНОГ ОМИРКОНА? Докторка Гњатовић: "Овај сој нас је изненадио на много начина"

Новости онлајн

19. 01. 2022. у 15:15

ОМИКРОН је убрзао раст броја заражених које лечи мање здравствених радника, јер су и сами заражени. Повећао је и гужве испред ковид амбуланти.

КАКВА СУ АНТИТЕЛА НАКОН ПРЕЛЕЖАНОГ ОМИРКОНА? Докторка Гњатовић: Овај сој нас је изненадио на много начина

Фото: Принтскрин

Докторка Марија Гњатовић из Института за примену нуклеарне енергије наводи за РТС да се омикрон брзо шири, те да је велики притисак на ковид амбуланте. Оцењује да нас је изненадио на много начина па је тешко предвидети када ће доћи до смиривања овог таласа.

Докторка Марија Гњатовић каже да омикрон избегава већ створени имунитет, те да је притисак на здравствени систем велики.

- Велики је притисак на тестирање и ковид амбуланте, мањи, на сву срећу, на болнице. Међутим, овај сој се јако, јако брзо и лако шири, лако избегава већ створени имунитет, свеједно да ли је стечен природном инфекцијом или након вакцинације, тако да је притисак на здравствени систем велики - наводи Гњатовићева.

Истиче да нас је омикрон изненадио на много начина па је тешко предвидети када ће доћи до смиривања овог таласа.

- Омикрон нас је изненадио на много начина, пре свега по брзини ширења и по томе што је доста другачији, доста измењен, доста избегава одговор, тако да је тешко предвидети када ће доћи до смиривања овог таласа - објашњава гошћа емисије "Наздравље".

На питање да ли то што су симптоми код омикрона за сада блажи значи да ће се након инфекције створити мање антитела одговара да је тешко дати сада одговор на то питање.

- За неколико недеља ћемо имати неке прецизније податке о томе. Али, свакако на већ створени имунитет додатна инфекција омикроном ће ојачати наш организам у свом имунолошком и одбрамбеном смислу и што се тиче и појаве евентуално нових сојева - објашњава Гњатовићева.

На питање  колико ће нас дуго антитела створена инфекцијом омикроном штитити, којом брзином ће нестајати, наводи да је досадашње искуство показало да блажа клиничка слика изазива стварање мање антитела, а да тежа клиничка слика изазива стварање већих количина антитела.

- Али опет понављам, јако је мали број људи који до сада или није вакцинисан или није прележао ковид, те је у том смислу тешко пратити, али ће сигурно све те комбинације дати један добар имунолошки одговор који ће личити на једну поливалентну вакцину јер ћемо имати читаву лепезу антитела према различитим доменима, с протеина који се мењају код тих мутираних појава - објашњава Гњатовићева.

БОНУС ВИДЕО:

НАШИ ХЕРОЈИ: Интервју са докторком из ковид амбуланте

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗАЦЕЉЕНА РАНА РАСКОЛА СА МАКЕДОНСКОМ ЦРКВОМ Порфирије: Бог нас је погледао и помиловао