НАШЕМ ТРЖИШТУ РАДА НЕДОСТАЈУ КАДРОВИ: Оглашено више радних места, занатлије све више на цени

Novosti online

19. 01. 2022. у 21:18

ИЗ године у годину на нашем тржишту рада постоји дефицит кадрова, нарочито међу занатлијама, али је зато велика потражња за ИТ стручњацима, показују подаци Инфостуда.

НАШЕМ ТРЖИШТУ РАДА НЕДОСТАЈУ КАДРОВИ: Оглашено више радних места, занатлије све више на цени

Фото: Г. Шљивић

Преко овог портала за запошљавање прошле године је оглашено за 61 одсто више слободних радних места него 2020, што показује да се привреда лане у великој мери опоравила од пандемије и доживела пораст.

- У години за нама, они који су у потрази за првим или новим запослењем су имали прилику да конкуришу на 67.284 огласа за послове који су расписали послодавци. Забележен је и раст од шест одсто када је реч о броју кандидата који су конкурисали на огласе из понуде нашег сајта, па их је лане било 241.636 - наводе из Инфостуда.

Највећа потражња за радницима била је у областима трговине, ИТ, машинства, администрације, транспорта, а и највише радника је тражило посао у поменутим секторима.

Из Инфостуда истичу да је све мање угоститеља, па се највише трагало за куварима, конобарима, помоћним радницима у кухињи. Дефицитарни су и фризери, аутомеханичари, столари и хигијеничари а и магационера и вожача је мање од броја оглашених слободних радних места за њих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Слушај најновије вести и најбољу музику на радионовости.цом