ФИЛМ „БОРАТ“, АМЕРИЧКИ МИЛИОНИ И „КУСТУРИЗАЦИЈА“: Предавање Данила Копривице о Казахстану на Јутјуб каналу КЦНС

Ј.С.

18. 01. 2022. у 19:48

НАЈВЕЋИ светски произвођач и извозник уранијума, земља космодрома и нуклеарних тестних полигона, Казахстан је у последње време све чешће у фокусу светске јавности. Шездесет шеста Зелена дебата серијала „Досије" Данила Копривице посвећена је осветљавању културне, економске и демографске прошлости, садашњости и будућности девете земље света по површини.

ФИЛМ „БОРАТ“, АМЕРИЧКИ МИЛИОНИ И „КУСТУРИЗАЦИЈА“: Предавање Данила Копривице о Казахстану на Јутјуб каналу КЦНС

Фото: КЦНС

- Потпуно непланирано и сасвим ненадано, вођени актуелним догађајима остајемо у Азији - наводи Копривица уводећи гледаоце речју и сликом у причу о држави којој је, парадоксално, филм „Борат" донео више него сви амерички милиони уложени у пропаганду о недостатку грађанских права.

Земља депортација, гулага и експеримената, све учесталије се посматра кроз призму главног града Нур Султана и његових архитектонских чудеса, изазивајући питање да ли је реч о светском центру масона, илумината и других тајних друштава или покушај да се национални идентитет изгради праћењем модерних трендова.

Због тога Данило Копривица говори о „кустуризацији" као о тренутно најскупљој речи и великом проблему, не само у Казахстану. На захтев бројних пратилаца којима се допала пажња посвећена женама кроз историју у државама обрађеним у серијалу, Копривица (инспирисан песмом групе Азра) један део излагања назива „Лепе жене пролазе кроз рад". Пратећи ово излагање гледаоци ће добити и препоруку за читање (Гузељ Јахина – „Деца Волге", „Зулејха отвара очи"), чути занимљивости о поздравима првог секретара КП Казахстана Леонида Брежњева, али и научити много тога о историји, природним лепотама и култури ове земље.

Предавање Данила Копривице на тему „Досије Казахстан" може се погледати на Јутјуб каналу КЦНС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе