НОВА КОРОНА ПРАВИЛА: "Батут" објавио - после контакта са зараженима обавезна маска Н95

Novosti online

18. 01. 2022. у 16:28

ИНСТИТУТ за јавно здравље „Др Милан Батут“ је објавио измену Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ЦОВИД-19.

НОВА КОРОНА ПРАВИЛА: Батут објавио - после контакта са зараженима обавезна маска Н95

Фото: В. Данилов

У овој измени се између осталог објављују подаци о скраћењу трајања карантина за особе које су биле у контакту са оболелима од короне, мерама изолације за запослене у здравственим установама, лечењу оболелих… Као нова мера истиче се одлука да сви који су изузети од карантина (вакцинисани или прележали, или имају антитела) морају да носе десет дана заштитну маску Н95.

Ево како гласи измена Уредбе коју је објавио Батут:

* Лица оболела од заразне болести ЦОВИД-19 изолују се и лече у објектима који су посебно одређени и припремљени за изолацију и лечење оболелих.

* Лица из става 1. овог члана дужна су да прихвате изолацију у за то одређеним објектима и да се придржавају мера и упутстава које нареди надлежни доктор медицине, односно доктор медицине специјалиста епидемиологије.

* Лице које се не придржава налога доктора медицине, у складу са ставом 2. овог члана, по пријави здравствене установе принудно се изолује у присуству представника органа управе надлежног за унутрашње послове.

* Изузетно од става 1. овог члана, лица код којих је тестирањем утврђено присуство вируса САРС-ЦоВ-2, а код којих није утврђено присуство ниједног симптома или знака заразне болести ЦОВИД-19, односно код којих тежина болести не захтева лечење у болничким условима, упућују се, у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести (у даљем тексту: Закон), у кућну изолацију са здравственим наџором на акутно респираторно обољење изазвано вирусом САРС-ЦоВ-2 у трајању од 7 дана, након чега се јављају на преглед лекара примарне здравствене заштите (ЦОВИД амбуланте) у дому здравља у месту пребивалишта, односно боравишта, а изолација се прекида без тестирања.

Фото: И. Маринковић

* Уколико лице из става 4. овог члана има примарну или секундарну имунодефицијенцију, упућује се у кућну изолацију у трајању од 14 дана, а стање имунодефицијенције утврђује лекар примарне здравствене заштите.

* Запослени у здравственим установама и установама социјалне заштите се тестирају ПЦР тестом након кућне изолације у трајању од 7 дана и враћају се на посао уколико је ПЦР резултат негативан. У случају позитивног резултата ПЦР теста, остају у изолацији до 10 дана када се изолација прекида без тестирања.

* Контролу придржавања мере кућне изолације из ст. 3, 4. и 5. овог члана врши орган државне управе надлежан за унутрашње послове, на основу података које доставља установа која је извршила тестирање.

Дужина трајања карантина

Такође, на основу Закључка Кризног штаба, измењена је и дужина трајања карантина за лица која су била у блиском контакту са особом оболелом од ЦОВИД-19:

1. Мера карантина у кућним условима за све идентификоване блиске контакте ЦОВИД-19 случајева спроводи се у трајању од 5 календарских дана од момента последњег контакта.

- Након истека 5 дана, уколико у том периоду није дошло до појаве симптома и знакова болести ЦОВИД-19, карантин се прекида без тестирања.

- Датум последње изложености, односно последњег контакта са ЦОВИД-19 случајем, је нулти дан.

- Сви контакти којима је прописана мера карантина су у обавези да се до истека 10. дана од дана последњег контакта са ЦОВИД-19 случајем строго придржавају прописаних мера личне заштите (ношење заштитне маске типа Н95 увек када се у затвореном простору борави са другим особама у истој просторији, као и на отвореном уколико се не може одржавати одстојање од најмање два метра од других особа, прање и дезинфекција руку, избегавање окупљања у затвореном и на отвореном простору).

Борба на интензивној нези је даноноћна, Фото Д. Миловановић

2. Од мере карантина након блиског контакта са ЦОВИД-19 случајем су изузете све особе које испуњавају најмање један од следећих критеријума:

- доказ о примљеној другој, односно трећој дози вакцине против заразне болести ЦОВИД-19 којим се потврђује да вакцинација није старија од 210 дана од последње дозе вакцине;

- доказ о прележаној заразној болести ЦОВИД-19 у виду позитивног РЕАЛ ТИМЕ ПЦР теста на САРС-ЦоВ-2 или теста за детекцију антигена САРС-ЦоВ-2, не млађег од 14 и не старијег од 210 дана од дана узорковања. Уколико је тест за детекцију антигена САРС-ЦоВ-2 урађен у лабораторији у приватној својини, односно није уписан у информациони систем цовид.рс, уз резултат теста се мора поседовати извештај лекара из ковид амбуланте или извештај о хоспитализацији (отпусна листа) у којима се потврђује дијагноза болести ЦОВИД-19 у периоду када је извршено тестирање, ради прихватања доказа за потребе ослобађања од обавезе карантина/карантина у кућним условима;

- позитиван резултат серолошког тестирања на САРС-ЦоВ-2 С-Протеин (РБД) Иммуноглобулин Г (ИгГ) урађен у некој од лабораторија у јавном власништву, не старији од 90 дана од дана узорковања;

Фото: Depositphotos

Ношење заштитне маске типа Н95

- особе које су изузете од мере карантина из горе наведених разлога су у обавези да се до истека 10. дана од дана последњег контакта са ЦОВИД-19 случајем строго придржавају прописаних мера личне заштите (ношење заштитне маске типа Н95 увек када се у затвореном простору борави са другим особама у истој просторији, као и на отвореном уколико се не може одржавати одстојање од најмање два метра од других особа, прање и дезинфекција руку, избегавање окупљања у затвореном и на отвореном простору).

Цена РТ-ПЦР тестирања и антигенски тест

Висина накнаде за РТ-ПЦР тестирање на присуство вируса САРС-ЦоВ-2 на лични захтев које обављају здравствене установе у јавној својини износи 6.000 динара, а антигенско тестирање на вирус САРС-ЦоВ-2 на лични захтев које обављају здравствене установе у јавној својини кошта 1.800 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО МУП: Дојаве о бомбама лажне - на мети 97 београдских школа