ЈОШ БРАНКОВ ТАКСИМЕТАР НЕ КУЦА ЗА МЕДИЦИНАРЕ: Таксиста из Београда и данас бесплатно превози медицинске раднике

Д. МАТОВИЋ

18. 01. 2022. у 07:00

ВЕЛИКО је срце таксисте Бранка Антића. Током ванредног стања 2020. окупио је колеге и организовао бесплатан такси превоз за целокупно особље које ради у здравству.

ЈОШ БРАНКОВ ТАКСИМЕТАР НЕ КУЦА ЗА МЕДИЦИНАРЕ:  Таксиста из Београда и данас бесплатно превози медицинске раднике

Бранко Антић, Фото М. Анђела

И наставио је тако до данас: не наплаћује вожњу медицинарима који после напорног дана на послу, иду својој кући са дежурства.

Корона не посустаје, али то не зауставља Антића, иако му је у међувремену откривена тешка болест. Није га то сломило, он се и даље у сваком тренутку одазива на позив.

Током ванредног стања београдски таксисти, које је организовао Антић, а била је то мала бригада од 150 племенитих људи, имали су 17.000 вожњи и превезли, како процењује, око 30.000 здравствених радника.

- Тај период памтим и по бесаним ноћима - каже Антић.

- Памтим лица уморних људи. Ћутање. Понекад смо прелазили и по неколико километара, а ни реч се, једна, не чује.

Са децом јужно од Ибра, Фото Приватна архива

Tekst potpisa

Схватио сам још при првом сусрету какву борбу воде, поготову ми је остао у сећању мук.

Само такав мук стиже после изгубљене битке за нечији живот. А уз то, угрожени су њихови и животи њихових породица, о којима нису имали времена ни да размишљају.

Бранко је због пожртвованости медицинских радника и данас у акцији.

- Са многима сам се зближио - говори нам.

- Знају да не само они, већ сви којима је ова симболична помоћ потребна, могу увек да ме позову.

Ово није прва Бранкова акција. Током протеклих седам година кроз хуманитарну организацију "Српска солидарност" коју је формирао помогао је највише Србима на КиМ који живе у енклавама.

- Покренуо ме је онај страшни погром 2004. у пролеће, када је наш народ прогнан из својих домова, од спаљених цркава и манастира који су иза њих остајали у пламену - прича Антић.

Тада је у Београду прикупљао помоћ за све којима су били потребни и храна и одећа, посебно за оне у избегличким центрима. Касније, током поплава у Обреновцу, поново је прикупљао помоћ. Тих дана, 2014. године, одлучио је да оснује хуманитарну организацију "Српска солидарност".

- Сада је "Српска солидарност" свуда тамо где је невоља, а понекад и изван Косова и Метохије - каже Антић.

- Верујте, човек је испуњен и срећан када помогне, упркос томе што слике из тих сусрета са невољницима носи у себи.

Фото Приватна архива

ЗА ДЕЦУ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

ХУМАНИТАРНА организација "Српска солидарност" и ове године организује акцију "Чизма солидарности" за децу која живе у енклавама на КиМ.

- Купујемо нову зимску гардеробу и обућу за децу - каже Антић. - Сваке године идемо у друго село. Прошле смо обезбедили помоћ у вредности од 124.000 евра. Отворили смо три зубарске ординације: у Ропотову, Косовској Каменици и Бабином Мосту, а планирамо да то урадимо у Великој Хочи. Организујемо бесплатан обилазак КиМ за младе из Србије, Црне Горе и РС. До сада смо имали 25 тура. Око 1.500 људи је први пут обишло Космет и видело наше знамените цркве, манастире и споменике, али се упознало и у каквим условима живе Срби јужно од Ибра.

ПРИЗНАЊА

ЗА несебичност показану током најопаснијег таласа пандемије, Бранка Антића је одликовао председник Александар Вучић, Влада Србије га је прогласила доброчинитељем године, а Град Београд наградио признањем за херојско дело "Деспот Стефан Лазаревић". Предлоге за ове награде упутило је шездесетак директора београдских здравствених установа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе