ЂАЦИ ЋЕ СВЕ ЗНАТИ У СРЕДУ! Министар просвете јасан: Нема разлога за одлагање почетка другог полугодишта

Новости онлајн

17. 01. 2022. у 09:18

ЗА ученике основних и средњих школа у централној Србији друго полугодиште почиње 24. јануара. У Војводини у школске клупе данас су се вратили основци, а прошлог понедељка са наставом су започели средњошколци.

ЂАЦИ ЋЕ СВЕ ЗНАТИ У СРЕДУ! Министар просвете јасан: Нема разлога за одлагање почетка другог полугодишта

Фото: И.М.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић каже за РТС да ће ученици основних школа у Војводини непосредно похађати наставу на почетку другог полугодишта, док средњошколци примењују комбиновани модел - један дан настава у школи, други онлајн.

Ружић додаје да ће се на следећем састанку Тима за школе одлучивати о моделу наставе за централну Србију, где друго полугодиште почиње 24. јануара.

- У среду ће се знати тачан модел наставе за друго полугодиште. Епидемијска ситуација се проверава и о моделу наставе одлучује на недељном нивоу - подсећа Ружић.

Према његовим речима, нема разлога за одлагање почетка другог полугодишта у централној Србији будући да је до 11. јануара удео деце школског узраста у укупном броју заражених био три одсто.

- Од почетка пандемије успели смо да прилагодимо наставу до нивоа одрживости. Уколико би дошло до спајања грипа и коронавируса и сличних компликација, модел наставе би се томе прилагођавао, али сигурно неће бити одлагања - објашњава Ружић.

Наводи да је на састанку Тима за школе истакнуто да се подигне пажња на личну хигијену, проветравање просторија, обавезе ношења маске током боравка у школи, додајући да су деца досад показала висок степен дисциплине и одговорности.

Онлајн настава

Што се тиче онлајн наставе, Ружић наглашава да су примере добре праксе показали сами наставници.

- Све оно што је коришћено прошле школске године, користи се и сада - каже Ружић.

Што се тиче факултета где је току испитни рок, прате се препоруке ресорног министарства.

- Обавеза сваког студента је да полаже испите на свом матичном фкалутету, а на снази је, иначе, комбиновани вид наставе - додаје Ружић.

(RTS)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ДВЕ ТРЕЋИНЕ МИНИМАЛЦА ЗА ПОЧЕТНИКЕ: Радна пракса за младе ће по новом пропису, који се ускоро очекује, морати да буде плаћена