У МЕЂУГОРЈУ НИКАД НИЈE БИЛО ЧУДА: Давид Мурђа, члан Папске комисије посвећене Богородици, о закључцима Ватикана

МИЛИЦА ОСТОЈИЋ - СПЕЦИЈАЛНО ЗА "НОВОСТИ" ИЗ РИМА

16. 01. 2022. у 10:14

ЈЕДНА ствар је јасна: у Међугорју нема чуда, није било никаквог оздрављења, ни мистериозног феномена који је "на ноге" подигао неку особу. И то не кажем ја, то каже Ватикан, то каже Света римска црква.

У МЕЂУГОРЈУ НИКАД НИЈE БИЛО ЧУДА: Давид Мурђа, члан Папске комисије посвећене Богородици, о закључцима Ватикана

Фото: Фејсбук

Давид Мурђа, члан међународне Папске комисије посвећене Богородици која се бави истраживањем мистичних феномена, писац и новинар, тако започиње причу, у ексклузивном интервјуу за "Новости". Његова књига "Процес у Међугорју" недавно је изашла из штампе, а истраживање је базирано искључиво на документацији Ватикана. Јавности, до сада непознати подаци и чињенице, у књизи су сажети из докумената на више од 1.150 страница, досијеа тајних служби, увида са лица места, медицинске и психијатријске анализе... У овој књизи анализирани су сви подаци о богородичином култу везаним за мало место у БиХ, Међугорје, где је 1981. шесторо тада адолесцената, шест видовњака како су их потом назвали, тврдило да види и да им говори Богородица Марија.

* Култ Богородице који је привукао милионе верника и туриста из читавог света у Међугорје, од почетка је изазивао контроверзе. Када сте почели истраживање овог феномена?

- Истраживање сам започео пре готово три деценије, заинтригирале су ме тврдње да се Мадона указује, да људи "стају на ноге", на необјашњив начин оздраве и то баш у Међугорју, малом месту за које нико дотад није чуо. Чак 487 верника је тамошњој парохији пријавило чудо оздрављења. Потом је уследило формирање комисије, папа Рацингер је на њено чело поставио кардинала Камила Руинија, започела је рад 2010. и завршила четири године касније. Тај извештај до сада није био доступан јавности.

* Комисија од 17 чланова је имала за циљ да установи да ли је било чуда оздрављења, у њој су учествовали кардинали, теолози али и лекари, психолози?

- Та међународна комисија радила је без предрасуда. Почела је од представљене документације о феноменима оздрављења, боравили су на лицу места, испитивали, разговарали... Када је комисија завршила рад, дала је извештај новом папи, Фрањи, резиме од око 300 страница у којем се јасно каже да "у Међугорју нема чуда". Од 487 случајева Комисија је одбацила највећи број, узела је у обзир 10 случајева за анализу, потом их је свела на пет. Затим је даље дискутовано најпре о четири, а потом о само два случаја наводног чудесног оздрављења. За њих је постојала детаљна медицинска документација, испраћен је процес претходног већ започетог лечења и дошло се до закључка да су те две особе оздравиле због лекова, а не чудом после посете Међугорју. Извештај је зато јасан: нема чуда оздрављења у Међугорју.

* Ватикан је на испитивање доведено и шесторо верника, названих видовњацима, који су први изјавили да им се приказала Богородица?

- У мојој књизи се налазе извештаји испитивања видовњака о провери веродостојности тврдњи да им се указује Мадона и поверава им тајне. Они су појединачно испитивани у строгој тајности 10. јуна 2010, а требало је да опишу сваки детаљ и одговоре на многобројна питања, на нека и по више пута.

* И шта је био резултат?

- По видовњацима (веђенти) сваком од њих Мадона је поверила десет тајни. Комисија је инсистирала да им кажу какве су то тајне, али они су говорили да ће их свету обзнанити само када им Богородица то каже. Такође, потврдили су и да немају увид у то шта је Богородица поверила другим видовњацима. Комисија је закључила да шесторо видовњака нема психолошких патологија и да мотив није била зарада. Њих је чак својевремено и полиција затварала, водили су их и у психијатријску клинику. Они су остали упорни у тврдњама да су видели Богородицу.

* Да ли у званичним документима постоји закључак да су њихове тврдње о указивању Мадоне веродостојне?

- Оно што могу да кажем и што документа комисије Ватикана у завршном извештају садрже, јесте да су "првих седам појављивања Богородице видовњацима истинита".

* Шта са тврдњама да им се Богородица и данас указује, у исто време, на исти начин, да ли њих Ватикан признаје?

- О њима Ватикан каже да треба наставити истрагу јер изазивају сумњу. Управо је у авиону при повратку са путовања из Фатиме 2017. папа Фрања на питање о Међугорју и указивању Мадоне рекао: "Сва појављивања или претпостављена појављивања припадају приватној сфери...

* Комисија је дала извештај да у Међугорју нема чуда оздрављења, али да ли је Црква признала појављивање Госпе?

- Све Комисије, па и ова, консултативног су типа, а одлуку по питању Међугорја доноси папа лично. Међугорје остаје место које је дотакла мистерија и које фасцинира милионе верника, али финалног закључка нема.

ОБМАНА

МУРЂА истиче да је поучно знати и како поједини чланови Папске комисије размишљају на тему Међугорја. Они констатују:

- Замислите скандал без преседана да се у Цркви покаже феномен Међугорја као неистинит, вештачки, неоснован. Обманула би се маса света.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ДЕТАЉИ ОСУЂУЈУЋЕ ПРЕСУДЕ ГУЦАТИЈУ И ХАРАДИНАЈУ: Криви за застрашивање, а ослобођени за одмазду према сведоцима