СТИЖЕ НАМ НОВО ЗАХЛАЂЕЊЕ: Детаљна временска прогноза за наредне дане, ево до када ће бити "топлије"

Novosti online

15. 01. 2022. у 12:44

НАРЕДНИХ неколико дана биће умерено хладно, суво и ветровито, уз ретке падавине док је око 21. јануара могуће лакше погоршање, наводи метеоролог Марко Чубрило.

СТИЖЕ НАМ НОВО ЗАХЛАЂЕЊЕ: Детаљна временска прогноза за наредне дане, ево до када ће бити топлије

Фото: Н. Живановић

Чубрило је на свом Фејсбук профилу објавио детаљну прогнозу за следећих неколико дана: 

- Данас ће се северније од нас премештати први у серији хладних фронтова који ће у наредних недељу дана својом гланвином претежно одлазити источније и северније од нас јер ће се над нашим делом Евопе задржавати утицај гребена јаког антициклона са центром над Великом Британијом.

Данас ће бити промењљиво облаано и суво уз дневни максимум од +3 до +9 степени Целзијуса. У току ноћи због ведрог времена и адвекције мале количине хладног ваздуха поново треба очекивати мразеве који би се на планинама које су још увек под снегом кретали и до око -10 степени Целзијуса. У низијама углавном од -5 до -1 степен Целзијуса.

Другог дана викенда под доминацијом антициклона суво и прохладно, а понегде и то претежно по котлинама и дуж речних токова може доћи до дужег задржавања магле и ниских облака. Дневни максимум углавном од +2 до +5, на југу региона око +9 а  у магловитим пределима око 0 степени Целзијуса.

У понедељак поново ветровитије, посебно на северу региона уз промењљву облачност тако да ће задржавање магле бити ређе. Крајем дана на северу и северозападу пролазно наоблачење али само понегде уз појаву слабих падавина, док су у ноћи ка уторку снежни пљускови могући у брдско-планинским пределима. Падавине ће бити врло слабе и углавном ће изостати. Северозападни ветар ће бити у појачању и на северу Хрвастке и Србије пролазно може бити и олујан. После јутарњег мраза у понедељак дневни максимум од +3 до +7 степени Целзијуса.

У уторак поново суво и стабилно уз сунчане интервале и дневни максимум од +1 до +6 степени Целзијуса.

Средином следеће недеље суво уз јутарњи мраз од -5 до -1 у низијама и до око -10 понегде на планинама, док ће током дана максимум бити између +2 и +7 степени Целзијуса, на југу понегде и око +10 степени Целзијуса.

Оба модела око 21.01. имају сигнал за нешто јачи хладан фронт који би у ноћи између 20.01.  21.01. донео јак северни ветар, пролазно наоблачење са падавинама и умерено захлађење. Постоји вероватноћа да овог пута пролазног снега буде и у низијама али се формирање снежног покривача за сада не очекује. На планинама пролазан, снег. 

У петак (21.01.) дневни максимум од 0 до +4 степена Целзијуса, а  граница дневног мраза би се спустила на око 700мнв. На Јадрану јака и олујна бура.

Око 23.01. поново стабилно али хладно, јутарњи мраз ће у низијама бити умерен, од -7 до -2 ,а на планинама јак, понегде и око -15 степени Целзијуса, док би се дневни максимум кретао од 0 до +7 степени Целзијуса.

Долазак праве зиме у низије уз снег и формирање снежног покривача и даље стоји као опција према крају месеца, али прогностички материјал и даље није усклађен, тако да ћемо потврду за тако нешто или укидање сигнала за долазак прави зиме у низије морати сачекати бар још 4-5 дана. 

Фото: Танјуг/АП

Главни фактор који ремети успостављање синоптике која води ка првој зими су и даље изузетно јаки западни ветрови који у серијама преко Атлантика премештају јаке циклонске активности која затварају коридор дуготрајњим хладним продорима. Видећемо шта ће се дешавати после 25.01. и врло је могуће да тај период буде прекретница зиме када ће синоптика отићи или ка хладнијој опцији уз још снежних и хладних дана у фебруару или ка доминацији Атлантика и могућем раном пролећу.

Наредни дани доносе умерено хладно али не и право зимско време, али опет неког јачег отопљења неће бити и ноћни мразеви ће бити честа појава, око 21.01 је могуће мало јаче погоршање и захлађење.

Обзиром да је ажурирање оперативног ЕЦМWФ-а јутрос каснило извештај је великом делом рађен на основу улазних података оперативног ГФС-а, закључио је Чубрило. 

БОНУС ВИДЕО: 

СНЕГ ЗАВЕЈАО СРБИЈУ: После новогодишњег "пролећа" све се забелело

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БРЖИ И ПРАВИЧНИЈИ ИЗБОР ПРОФЕСОРА: На седници Сената Универзитета у Београду измењен правилник о напредовању