ТЕК ЋЕ ДА СЕ ПУНЕ БОЛНИЦЕ Тиодоровић: У наредне две недеље заражаваће се старији

Novosti online

14. 01. 2022. у 19:45

ОВАЈ талас корона вируса има две фазе, а ми смо сада при крају прве фазе.

ТЕК ЋЕ ДА СЕ ПУНЕ БОЛНИЦЕ Тиодоровић: У наредне две недеље заражаваће се старији

Фото: Птинтсцреен/РТС

У тој фази, обољевају млади, људи средних година, а такође, разбољевају се и деца. Друга фаза тек следи и она ће бити следеће недеље, крајем следеће недеље. У наредне две до три недеље очекујем да ћемо имати пуније болнице, када заражавање крене са млађих на старије, изјавио је вечерас епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић, члан Кризног штаба, преноси Блиц.

Како је објаснио професор Тиодоровић млади почињу са блажом клиничком сликом, али оно што следи је прелазак на старије, који су хорнични болесници, и они могу бити у проблему након што се деси и та "друга фаза".

- Бројке дакле иду у две фазе, тек када ова друга фаза буде при крају, која ће свакако бити озбиљнија са старијим болесницима, а то не може да буде пре краја месеца или тамо у првој недељи фебруара, онда можемо да очекујемо да падају бројке. То није сигурно, али, очекујемо да бројке крену у том тренутку да падају, ако не направимо грешку са одморима и са непоштовањем мера - додаје професор Тиодоровић.

Стигао је и грип

Ми сада сви причамо о ковиду, али почиње и грип, додаје професор, који подсећа да ми прошле године и нисмо имали грип, а сада је већ потврђен.

- Поготово што школе почињу, јер мотор ширења грипа су школска деца. Он ту почне а онда са преноси у породице, код старијих. Генерално, мислим да ћемо моћи негде од половине фебруара да очекујемо неко смиривање ситуације. Али увек постоји али... иде државни празник, па ако се споји са викендом, па људи крену на одмор, онда може да настане проблем - каже професор Тиодоровић.

БОНУС ВИДЕО: Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КО ЈЕ ТЕЛОХРАНИТЕЉ МАКСИМ? Сенка Зеленског - од оптужби због везе с моћним олигархом, до шефа Службе безбедности