СРЦЕ ТРАЖИ ДА ПОМАЖЕМО СРБИМА НА КиМ: И ове године хуманитарци из Чешке, са пријатељима из Централне Србије, обрадовали наш народ

Д. ЗЕЧЕВИЋ

12. 01. 2022. у 12:04

И ОВЕ као и неколико претходних година, поводом Божића, група хуманитараца из Чешке и Србије, обрадовала је Србе на Косову и Метохији.

СРЦЕ ТРАЖИ  ДА ПОМАЖЕМО СРБИМА НА КиМ: И ове године хуманитарци из Чешке, са пријатељима из Централне Србије, обрадовали наш народ

Фото Приватна архива

Димитрије Марковић, Ненад Јеремић, Давид Млинек, Јан Чопак, Јан Урбанчик и Данијел Шварц, уручили су помоћ укупне вредности око 18.000 евра, српским породицама у нашој јужној покрајини. Куповали су намештај, пољопривредне машине, опрему за рад, деци даровали пакетиће и одећу, најстаријима новац...

- На Србе гледамо као на наш братски народ, који је кроз историју увек био одбрамбени бедем Европи. Божић у Србији припада више духовној него материјалној страни како смо ми то у Чешкој навикли. Очарало нас је ложење бадњака и окупљање људи око те предивне ватре - наглашавају хумани момци из Чешке.

- Дубоко верујемо да је Србима начињена велика неправда због самопроглашења независности КиМ, а наша је дужност да помогнемо опстанку Срба на КиМ. А и срце нам тражи то чинимо.

Чеси 2020, добили плакету наше куће за "Наплеменитији подвиг", Фото Д. Миловановић

Према речима једног од хуманитараца, Димитрија Марковића, од укупне вредности помоћи око 10.000 евра донирали су Чеси док су остало прилози њихових пријатеља из централне Србије.

- По благослову оца Илариона, игумана манастира Драганац, посредством ове светиње упутили смо помоћ за три српске породице у селима Зебинце, Манута и Понеш. Помогли смо да купе намештај, да санирају куће и купатила, као и да купе дубинску пумпу и водоводне инсталације од бунара до куће - каже Марковић.

Другим породицама обезбедили су пољопривредне машине, чак и трактор, породици Радић из Ораховца донирали су 1.500 евра за реконструкцију винског подрума, а некима су купили стоку као на пример стеону краву од 950 евра вредној породици Златана Миловановића из Јасеновика код Новог Брда.

- Свесни чињенице да "не живи човек само о хлебу" увек смо се трудили да не запоставимо ни различите духовно-културне активности на КиМ. Овога пута смо донацијом од 300 евра помогли рад црквеног хора "Симонида" из Грачанице који окупља велики број деце, а средства смо предали хоровођи, ђакону Братиславу Богдановићу - објашњавају српско-чешки хуманитарци и додају да су и кик-бокс клубу из Лапљег Села уручили спортску опрему за борилачке вештине.

Породици Милић поклонили трактор, Фото Приватна архива

Уверени су, ипак, да је српским малишанима на КиМ најтеже и да су најугроженији. Зато су помогли породици Ђорђевић из села Севце код Штрпца, самохраној мајци четворо деце, па Милени Стојановић из истог села, без сталног запослења, којој се муж упокојио а живи са две мале ћерке од осам и шест година...

- Породици Станка Станковића из села Врбештица код Штрпца уручили смо новчану помоћ од 200 евра и пакетиће за три ћерке, Александру, Анастасију и Андријану. Станко, нажалост, због болести није у могућности да ради и да обезбеди приходе за своје најмилије. Породици Станојковић из села Сушиће код Штрпца уручили смо помоћ од 200 евра и одећу за децу, док је гардеробу за малишане добила и породица Саше Васића из Јасеновика - кажу хуманитарци.

Осим на најмлађе, они су мислили и на најстарије и немоћне, па су у Гораждевцу поделили помоћ за шест старачких домаћинстава. Јединој Српкињи у Пећи, баки Румени Љубић, купили су на њену молбу разног воћа, али су јој уручили и новчану помоћ.

Због својих хуманитарних активности које годинама спроводе широм Косова и Метохије, овим младићима из Чешке, фебруара 2020. године, уручена је и специјална плакета у акцији "Најплеменитији подвиг године" коју традиционално организују "Вечерње Новости".

Са баком Руменом Љубић из Пећи, Фото Приватна архива

ХУМАНОСТ ПОДСТИЧЕ ХУМАНОСТ

ЗАХВАЛНИ на прилозима хуманих људи који су помогли да се акција спроведе, хуманитарци из Чешке и Србије, издвајају донације Горана Орлића из Вршца, Миленка Спасојевића из Швајцарске, Богдана Влаховића, Јелена Лековић Павловић, Јована Стојића... Ана Ђенић је и ове године обрадовала малишане са КиМ божићним пакетићима чији је садржај прилагођен узрасту сваког детета. Посебну захвалност, кажу, дугују Ненаду Јеремићу из Београда који је у кругу својих пријатеља прикупио око 5.000 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СУБОТУ, 28. МАЈ: Стиже велика промена времена