РУСКИ ВИРУСОЛОГ УПОЗОРАВА: Омикрон има једну опасну способност

П. З. С. / РИА.ру

09. 01. 2022. у 20:03

СОЈ корона вируса омикрон је способан да се комбинује са другим врстама инфекција док се истовремено налази у телу пацијента, рекао је за Ура.ру шеф лабораторије за посебно опасне инфекције Центра за фундаменталну транслациону медицину, професор вирологије Александар Чепурнов.

РУСКИ ВИРУСОЛОГ УПОЗОРАВА: Омикрон има једну опасну способност

Фото ЕПА


Специјалиста је подсетио да је пре око месец дана главни сој коронавируса у свету био „делта“, али је онда „омикрон“ почео да га замењује.

-Али док он то ради, наравно, биће случајева истовремене инфекције са две варијанте исте особе, наставио је Чепурнов.

Он је додао да је „омикрон” успео да „уграби” цео фрагмент другог вируса, највероватније прехладе.

-Ухватио је три „слова“. Ово је један комад, али већ уметак. <...> Ево хватања фрагмента генома другог вируса. То је оно по чему се омикрон значајно разликује. Не само по обиљу мутација, али и чињеницом да садржи уметак, рекао је виролог.

Чепурнов је објаснио да су ранији сојеви настали променом једног „слова”, односно промењена је амино киселина, али не и геном. Научник је додао да убацивање другог вируса у омикрон може указивати на способност овог соја да размењује генетски материјал са другим варијантама коронавируса.

-Ако је успео да одсече још један вирус, зашто онда не би разменио комадиће генетског материјала са својим блиским братом? То је врло лако са биолошке тачке гледишта. Против овога нема заштите, резимирао је он.

Делта сој коронавируса идентификован је у Индији у октобру 2020. године, након чега је постао доминантан сој у свету. На листи СЗО је наведен као "забрињавајући" - као и "омикрон" и три друге варијанте САРС-ЦоВ-2.

Омикрон сој, или Б.1.1.529, откривен је у Боцвани и Јужној Африци двадесетог новембра 2021. године. Садржи десетине мутација у С-протеину, који је патогену потребан да инфицира ћелије.

Према истраживачима, многе нове промене у геному САРС-ЦоВ-2 указују на високу преносивост ове варијанте и отпорност на заштитна антитела оних који су били болесни и вакцинисани. Верује се да се Б.1.1.529 првобитно развио код имунокомпромитоване особе, као што је особа инфицирана ХИВ-ом. Како је СЗО саопштила крајем децембра, омикрон је већ откривен у 110 земаља света, шири се брже од делте.

Уочи се сазнало за откриће на Кипру "делтакрона" - хибрида "омикрона" и "делта". Истовремено, државни министар здравља је рекао да нови сој не забрињава власти.

БОНУС ВИДЕО: "НОВОСТИ" У ЦРВЕНОЈ КОВИД ЗОНИ У БАТАЈНИЦИ - Невакцинисани су у смртној опасности, оболели пристижу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КРЕМЉ ПОТВРДИО: Ево какву поруку је Зеленски послао Путину - видите како је успео да је председник Русије ЛИЧНО добије