ТАБЛЕТИМА ЛЕЧЕ ДЕМЕНЦИЈУ: Црвени крст промовише когнитивне вежбе за оболеле од Алцхајмера и сличних обољења

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

23. 12. 2021. у 10:38

ОКО 10 милиона људи на нашем континенту пати од деменције, а верује се да ће се тај број удвостручити до 2030. У Србији се тај број креће око 140.000, показују подаци Светске здравствене организације за Европу. Са друге стране, трошкови неге оболелих процењени су на 604 милијарде долара.

ТАБЛЕТИМА ЛЕЧЕ ДЕМЕНЦИЈУ: Црвени крст промовише когнитивне вежбе за оболеле од Алцхајмера и сличних обољења

Фото Shutterstock

Ипак, ове особе остају "невидљиве" у јавноздравственом планирању. А када једна особа пати од деменције, пати цела породица, а не само та особа, каже Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије.

Ова организација покренула је недавно пројекат "Пружање услуга неге кроз иновативне центре за подршку у заједници". Тодоровић истиче да су људи са деменцијом под великим ризиком од друштвене маргинализације и злостављања, па услуге у оквиру пројекта обухватају и кућне посете, али и пружање подршке кроз једноставне активности и превентивне мере.

Четрдесет волонтера посећиваће приближно 40 особа са когнитивним поремећајима или деменцијом у Сомбору и Пироту, где се програм тренутно спроводи. Они ће пружати и подршку неформалним неговатељима који живе са старијима. Иновативни део пројекта су когнитивне вежбе.

- Обучени волонтери посећиваће их најмање једном недељно и поред психосоцијалне и практичне подршке имаће редовне когнитивне вежбе на таблетима - каже Тодоровић. - Користиће посебан софтверски пакет, креиран на Истраживачком институту Јоанеум из Аустрије. Са сваким корисником ће особље Центра пре и после интервенције радити мерење коришћењем упитника мини ментал (ММСЕ) и скале опште депресије (ГДС).

Како објашњава наша саговорница, вежбама ће се стимулисати постојећи ментални капацитети да би се успорио развој болести, а особе са којима се ради имаће активност која ће их окупирати, забавити и пружити им социјални контакт.

- Когнитивним вежбама на таблетима промовисаћемо перцепцију, радити на побољшању концентрације и пажње, промовисању асоцијативног мишљења. Циљ је побољшање краткорочне и дугорочне меморије, унапређење језичких вештина, промовисање логичког мишљења и решавања проблема, подстицање креативности и маште, повећање опсега покрета. Вежбе се састоје из различитих делова: слика, проналажења разлика на сликама, састављања пазли, праћења бројева, постављање бројева по редоследу, решавања проблема и понављање песама - наводи наша саговорница.

Оваквим редовним вежбама може се одложити прогресија болести, јер се стимулишу мождане функције које су још доступне. Програм је дизајниран да мотивише људе да буду ментално и моторички активни, стимулише менталне процесе и стварају се нове везе у мозгу.

Тодоровоћ, такође, истиче да свака особа са дијагнозом Алцхајмерове болести или сродног поремећаја мора да буде обавештена о дијагнози и добија одговарајућу, континуирану медицинску негу. Заслужује и да буде продуктивна у раду и рекреацији онолико дуго колико је то могуће, да буде третирана као одрасла особа, а не као дете, и да се њене емоције, када их изражава, примају са озбиљношћу.

- Не би требало да прима психотропске лекове ако је то икако могуће, треба да живи у безбедном и предвидивом окружењу да сваки дан може да испуни смисленим активностима, да редовно проводи време напољу, да има физички контакт, укључујући загрљаје и држање за руке, да буде у друштву оних који познају њену животну причу, укључујући њене културне и верске традиције, да се о њој старају особе добро обучене за негу дементних - истиче наша саговорница.

Истраживање синдрома сагоревања код неформалних неговатеља показало је да интензивнија нега, која подразумева више часова недељно, може узроковати емоционални стрес, физички замор, ограничено учешће у друштвеном животу, смањен апетит и поремећаје спавања, као и увећан ризик од морталитета и менталних поремећаја.

НЕГУ ПРУЖА УГЛАВНОМ ПОРОДИЦА

ПРЕМА изводима из јавних политика које објављује Европски центар за истраживања из Беча, процена је да у ЕУ приближно 100 милиона људи пружа неформалну негу и да 80 одсто пружене неге долази из породице. Званични подаци о броју неформалних неговатеља у Србији не постоје, а процене се могу урадити на основу броја корисника права на новчана давања за помоћ и негу другог лица у систему ПИО фонда и у систему социјалне заштите. Он се креће око 78.000, што представља око 1,1 одсто укупне популације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (0)

СТАВ БЕОГРАЂАНА: Питали смо грађане шта мисле о забрани пушења у затвореном коју тражи министарка Даница Грујичић (АНКЕТА)