КАДА СУ ПРАВИЛИ МИТРАЉЕЗ, СЕТИЛИ СЕ МЕНЕ: Исповест генерала Милорада Ступара - први пут јавно о војевању, пензионисању, јачању ВС

Д. ВУЈИЋ

20. 12. 2021. у 11:35

КАДА данас размишљам шта је било пресудно да брзо и без последица одблокирамо читаву бригаду тадашње ЈНА са 110 тенкова и транспортера коју су код Лиштице у Херцеговини у "живом" обручу данима држали Хрвати, на почетку сукоба, маја 1991, схватио сам да је то обученост 70 људи из 72. специјалне бригаде, баш као и одлучност у командовању.

КАДА СУ ПРАВИЛИ МИТРАЉЕЗ, СЕТИЛИ СЕ МЕНЕ: Исповест генерала Милорада Ступара - први пут јавно о војевању, пензионисању, јачању ВС

Фото Приватна архива

Пошто смо на рукама склонили првог препреченог "стојадина", а потом огромни багер, "хрватски цивили" су истурили кордон жена пред нас специјалце. Тада смо активирали димне кутије и жене су се нашле ван погледа својих. Уплашили су се, схвативши да су им жене, са нама у диму, па је почело довикивање: Анице, Маро, Ружо...

Овако се, кроз шалу, сећа једне од првих војних акција са почетка ратних сукоба на тлу бивше СФРЈ, тада мајор, данас генерал Милорад Ступар. У исповести за "Новости" овај официр, први у рангу у све четири наше војне школе који је прошао све дужности, од командира вода до командира корпуса, до сада није говорио за медије.

Фото Приватна архива

По многима, први специјалац ратова деведесетих важи и за једну од најинтригантнијих новинарских прича. У Вуковару, на Митници последња усташка јединица Дмитра Карауле се предала управо Ступару, тада команданту Трећег јуришног одреда ЈНА. На Ускрс 1992. са својим људима овладао је Зворничком кулом. Претходно су територијалци имали велике губитке...

Делове ратне "биографије", каже, "мора да прескочи", али тврди да се земља подједнако брани и војничком обуком и срцем, као и личном чашћу и мудрошћу.

- Ратно име Којот добио сам на Зворнику где сам преузео команду као мајор добровољац.

Са заповедником муслиманске војске и муџахединима који су бранили Кула град уговорио сам размену заробљеника на Ускрс и непријатељ је помислио да на тај дан нећемо ратовати. Главне снаге, 90 одсто људства из ТО, упутио сам на логично претпостављени главни правац напада, а специјалци су се за то време узверали преко зидина - прича нам Ступар.

Фото Приватна архива

Одмах нам генерал открива и које му је највеће признање у каријери.

- После једне акције у Босни коју је требало да извршимо по замисли тадашњег команданта ВРС, променио сам ток акције самоиницијативно и постигао резултат. Генерал Младић је дошао у јединицу и проверио резултат и на основу виђеног и начина на који је задатак остварен пружио ми је руку пред свима и рекао: "Ступар, признајем да си бољи тактичар од мене"! Поносан сам што сам касније и сам пружао руку бољима од себе.

Генерал Ступар је пензионисан 2004. са места начелника управе пешадије. Имао је тада 49 година и службену оцену 5.00 током целе каријере. Први је командант 72. Специјалне бригаде из Панчева и добровољац у ратовима преко Дрине. Једини је официр према чијем ратном надимку је службено названо пешадијско оружје - митраљез "којот". Открива нам и шта је пресудило да "Заставин" митраљез 12.7 "којот", развијен у Крагујевцу понесе баш то његово ратно име.

- Идеја је била њихова. Више од шест година, сваки годишњи одмор радио сам у "Црвеној застави", неко време и као председник УО, на развоју новог оружја са тамошњим стручњацима. Назван је по мени, а намењен је за уништавање добро опремљеног непријатељског војника на раздаљини од 800 до 1.600 метара - поносан је наш саговорник

Митраљез "којот" пред увођење у наоружање, Фото Приватна архива

Прича се и да је отишао из војске после "драматичног" разговора са Борисом Тадићем, тадашњим министром војним, везаним за будућност Копнене војске.

- Заједно са "тимом петооктобараца" он је плански уништавао војску. Суштина њихових реформи је била да наша војска постане сервис НАТО, тачније њихове корпоративне компоненте, где бисмо ми давали пешадију, инжињерију и санитетске екипе. Мени ту није било место - закључује Ступар.

ПОМАЦИ ВИДЉИВИ НА СВАКОМ КОРАКУ

СТУПАР објашњава да су помаци у нашој војсци данас видљиви и неискусном оку. Додаје да се то не огледа само у набавци савремених авиона, ракетних система, оклопних возила и опреме за војника.

- Подједнако је битно што се активно ради и на побољшању статуса и стандарда људи у ВС јер без решене егзистенције нема ни квалитетног професионалца у строју.

Генерал Милорад Ступар, Фото З. Јовановић

ХАГ НУДИО КУЛЕ И ГРАДОВЕ

КАКО тврди наш саговорник, био је сведок многих догађаја током ратних сукоба, али одбио је да буде сведок у Хагу:

- Нудили су ми паре, "сликали" нови дом у Канади, нашли посао за породицу. Јасно сам им ставио до знања да према свим војничким законима и Женевским конвенцијама учешће у рату не може бити противзаконито. Само понашање и нехумани поступци могу бити кажњиви. Ја сам у свим акцијама носио ознаке војске у којој сам се борио и никада нисам окаљао ни униформу ни ознаку.

ПРЕДЛОГ ВЕТЕРАНА

ГЕНЕРАЛ Ступар је први у строју једнаких у ветеранском удружењу "Пријатељи 72. специјалне бригаде" који су пре неког времена поднели држави Документ о потреби и оправданости повратка војног рока.

- Обавезни војни рок трајао би три месеца и тако обучена војска би била општа резерва. Из тог састава издвајали би се активна и пасивна резерва. Увек када се изводе вежбе, јединице се попуњавају по формацији пасивном и активном резервом - стоји у њиховом предлогу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

У ЦЕНТРУ ШЕТАЧКЕ ЗОНЕ, НА НАЈЛЕПШОЈ ПЛАЖИ У ГРАДУ: Continental Hurghada 5* - хотел са изванредним односом цене и квалитета