СРБИЈА ПОТПИСАЛА ВАЖАН СПОРАЗУМ СА РУСИМА: Почиње изградња Центра за високе технологије и иновације

Новости онлајн

09. 12. 2021. у 10:55

ВЛАДА Србије и Државна корпорација „Росатом“ потписале су Генерални оквирни споразум о изградњи Центра за високе технологије и иновације и Споразум о оснивању заједничког предузећа које ће реализовати овај пројекат на територији Републике Србије, саопштено је данас из Кабинета министра за иновације и технолошки развој.

СРБИЈА ПОТПИСАЛА ВАЖАН СПОРАЗУМ СА РУСИМА: Почиње изградња Центра за високе технологије и иновације

Фото: Кабинет министра за иновације и технолошки развој

Споразуме су, уочи посете председнице Владе Србије Ане Брнабић Москви, потписали министар и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић и председник Росатом Оверсиз Јевгениј Пакерманов.

На основу наведених споразума, током наредне три године у Србији ће бити изграђен Центар за високе технологије и иновације на бази циклотронског комплекса и објекти за производњу радиофармацеутских лекова, наводи се у саопштењу.

Министар Поповић оценио је да је због потписивања данас историјски дан у односима Србије и Русије.

- На основу договора наших лидера, председника Србије Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина, потписали смо споразуме који враћају Србију на мапу европских земаља које поседују капацитете за научна истраживања у области нуклеарних технологија. Ово ће подићи спремност Србије у области медицине, науке, истраживања, а већ сада имамо захтеве из земаља из окружења да заједно са нашим научницима користе капацитете овог центра - рекао је он.

Како је оценио, потписивањем ових споразума отворене су нове перспективе у развоју односа Србије и Русије у области нуклеарних технологија.

Генерални директор Државне корпорације „Росатом"Алексеј Лихачев изразио је задовољство због конкретних корака као и одређивања прелиминарних рокова реализације пројекта у којем ће бити примењене иновационе руске нуклеарне технологије.

- Радиофармацеутски комплекс и Центар за високе технологије и иновације у за грађане Србије учиниће приступачном високотехнолошку медицинску помоћ, усмерену пре свега на решавање проблема у борби са онколошким обољењима - истакао је он.

У саопштењу се наводи да ће будући центар дати значајан допринос развоју Србије, те да ће се у њему примењивати најнапредније технологије као што су производње радиоизотопа који се користе у медицинске и индустријске сврхе, легираног силицијума за индустрију.

Додаје да ће будући центар пружати услуге за одређивање елементарног састава руда и минерала, као и еколошких узорака.

Председник Росатом Оверсиз Пакерманов рекао је да ће у заједничком предузећу бити покренута савремена производња радиофармацеутских препарата за дијагностику и лечење различитих обољења.

- То ће у значајној мери допринети развоју напредне нуклеарне медицине у Србији и у целом региону. Почетак радова за практичну реализацију пројекта планиран је већ у 2022. години - навео је он.

Пројекат успостављања  Центра за високе технологије и иновације реализује се у оквиру Међудржавног споразума између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације потписаног 2019. године током посете председника Русије Владимира Путина Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу