ВУКАШИН УСПЕШНО ОПЕРИСАН: Хуманитарна акција за лечење дечака из Параћина оболелог од церебралне парализе

З. РАШИЋ

08. 12. 2021. у 21:45

ХУМАНОСТ је победила! Захваљујући помоћи људи великог срца, малени Вукашин Деспотовић (10) из Параћина, оболео од церебралне парализе, оперисан је у уторак у једној приватној клиници у Ћуприји, и већ се у среду вратио кући. Захват који ће му умногоме олакшати живот, јер ће уклонити спазме који су последица болести, извео је руски ортопед, трауматолог др Андреј Черешњев.

ВУКАШИН УСПЕШНО ОПЕРИСАН: Хуманитарна акција за лечење дечака из Параћина оболелог од церебралне парализе

Фото Приватна архива

Само дан после операције, како каже дечакова мама Бранка Каповић, Вукашин успешно помера руке и ноге.

- Сврха операције и јесте била да му се умањи бол и омогући већа покретљивост руку и ногу - објашњава Бранка. - Бескрајно хвала свима који су претходних месеци слали СМС поруке и уплаћивали новац, организовали хуманитарне лицитације и концерте, делили објаве на друштвеним мрежама... Од 30. октобра до данас послато је 2.345 порука и са свим пристиглим уплатама, сакупљено је 1.109.000 динара.

Не кријући срећу, Вукашинова мама каже да је све прошло како треба:

- Били смо једну ноћ у једном параћинском хотелу где су боравили и доктори, па су Вукашина поново прегледали. Контрола је у марту, а вероватно ћемо до тада доћи из Мађарске са обавезне рехабилитације у Будимпешти.

Након што се консултовала са руским лекарима, мајка је за дечака већ наручила трицикл који ће бити посебно прављен за њега, као и седиште за колица, а добиће и лонгетице за ноге.

Како каже, убрзо пошто су "Новости" објавиле текст о Вукашину, обновљена је акција прикупљања средстава за наставак његовог лечења. Он од рођења има церебралну парализу и свакодневно је трпео велике болове због спазма мишића у екстремитетима. Рођен је у седмом месецу, водио је дуго битку за живот на неонатологији у Крагујевцу, али су, нажалост, остале велике последице...

ТРЕЋИ РАЗРЕД ПО ПОСЕБНОМ ПРОГРАМУ

ИАКО му здравље онемогућава да живи као и остали његови вршњаци, Вукашин похађа трећи разред основне школе по посебном програму и радује се животу. Пре ове операције имао је две хируршке интервенције у Русији и једну у Турској.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)