ФАКУЛТЕТ ВИСОКОГ РИЗИКА: Део запослених на ФАСПЕР указује на кршења прописа у овој установи, незаконитости утврдила и инспекција

Љ. Б.

09. 12. 2021. у 10:24

Чланови Савета Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију (ФАСПЕР), које је именовала Влада Србије, упутили су писмо председници Владе и Министарству просвете у коме их обавештавају о проблемима и незаконитостима који трају годинама на овој високошколској установи.

ФАКУЛТЕТ ВИСОКОГ РИЗИКА: Део запослених на ФАСПЕР указује на кршења прописа у овој установи, незаконитости утврдила и инспекција

Факултет за специјалну едукацију / Фото З. Јовановић

Тако чланови Савета у допису наводе да управа факултета није испоштовала одлуку Уставног суда Србије који је поништио чланове Статута ФАСПЕР-а и прилагодила акта факултета тој одлуци. Поништени чланови Статута, иначе, односе се на две области које је управа факултета на челу са бившом деканком проф. Снежаном Николић, увела мимо Закона о високом образовању и Правилника Националног просветног савета.

- Након што је Уставни суд поништио те чланове, управа факултета се понаша као да се ништа није догодило, а поставља се питање и да ли је било незаконитости приликом акредитације ове две области и одбране радова из тих области, као и приликом избора наставника и сарадника - наводи се у допису.

Влада и Министарство су обавештени и о чињеници да се професорима који су испунили услов за одлазак у пензију, мимо прописа, продужава радни однос. Упозоравају да су услови за продужетак испуњени својевољним категорисањем научних радова.

Такође, чланови Савета истичу да је факултет два пута био предмет ванредног инспекцијског надзора - једном због сумњивог продужавања радног односа неколицини професора, а други пут по представници др Јадранке Оташевић за утврђивање чињеница о спровођењу конкурса за избор асистента са докторатом.

Иначе, Просветна инспекција Министарства просвете у свом извештају је навела да је током инспекцијског надзора извршеног током новембра, ФАСПЕР оцењен као установа са високим степеном ризика када је реч о корупцији и незаконитом пословању.

Наведено је и то да је бивша деканка Снежана Николић простор у центру града, који је Република Србија уступила факултету, за обављање послова из наставно-образовне делатности, издала трећем лицу, супротно прописима.

Они тврде и да су спорни статуси радног односа наставног особља за оне који по Закону о високом образовању иду у реизборе, све до звања редовног професора, на три или пет година.

- То значи да су ови наставници у радном односу на Факултету само докле им траје уговор о раду, а онда ако се неком декану или "колеги" не свиде, конкурс се не расписује, без обзира на научне и стручне резултате и треба да оду. Куда и како тиме би требало озбиљно да се позабаве институције и држава, јер самовоља појединаца нема краја - кажу ови професори.

А можда и највећа жртва самовоље на ФАСПЕР-у је др Јадранка Оташевић која се готово четири године бори да остане у радном односу. Наиме, и поред више инспекцијских надзора Министарства просвете у којима су утврђени пропусти ФАСПЕР-а у вези са случајем др Оташевић и одлука Универзитета у Београду, које су у њену корист - катедра за логопедију и даље одбија да распише конкурс за ужу научну област - Поремећаји говора.

- Ја сам вишеструко испунила услове за избор у звање доцента, а предметни професор је отишао у пензију - каже Јадранка Оташевић за наш лист.

Њени радови цитирани су у престижним светским часописима, а реч је о цитатима који директно утичу на пласман УБ на Шангајској листи, а које професори који оспоравају њен избор немају.

Иначе, ФАСПЕР је недавно добио нову деканку Марину Шестић, али незадовољни професори тврде да се ни у њеном мандату проблеми не решавају.

ТУЖБЕ ЗБОГ МОБИНГА

ПРОТИВ бивше деканке проф. Снежане Николић воде се бројни поступци пред судовима због мобинга запослених. Поред тога, Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду изрекао јој је меру јавне опомене, а универзитетски омбудсман наложио јој је мере које до своје оставке пред крај шестогодишњег мандата није испунила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КВИНТА ПОРУЧИЛА ПРИШТИНИ: Спроведите одлуку о враћању земљишта манастиру Дечани