СУДОВИМА ПРЕТИ КОЛАПС: Тражи се размештање предмета из најоптерећенијих судова

В.Ц.С.

08. 12. 2021. у 23:55

УКОЛИКО постојећи сазив Скупштине не усвоји измене Закона о парничном поступку, притисак на највеће судове у Србији, који су иначе преоптерећени, биће додатно појачан. Судови ће почети да заказују рочишта у хиљадама нових предмета по којима се ове године није поступало, јер се чекало њихово делегирање осталим судовима у земљи, па је предност дата старим случајевима, упозорио је Алумни клуб Правосудне академије (АКПА).

СУДОВИМА ПРЕТИ КОЛАПС: Тражи се размештање предмета из најоптерећенијих судова

FOTO: Arhiva novosti

Управо ће ти нови, тзв. "невидљви" предмети, како кажу, изазвати колапс система, и у свим парничним предметима одржаваће се само једно рочиште годишње. Алумни клуб је упитао Министарство правде да ли ће ускоро упутити предлог за измене и допуне ЗПП-а Влади, па посланицима.

- АКПА поздравља напоре које је Министарство правде предузело ради постизања што ширег консензуса у погледу садржине измена ЗПП, али исказује бојазан да би одлагање измена, макар у погледу надлежности судова, имало обзиљно последице по ефикасност и квалитет правосуђа - наводе у Алумни клубу.

Акционим планом за Поглавље 23 предвиђена је измена ЗПП у другом кварталу ове године, међутим, кажу, до реализације предвиђеног плана није дошло због противљења Адвокатске коморе Србије Нацрту измена које је сачинило Министарство. Са друге стране, судијска удружења су указивала на нужност измена, како би се заштитило право грађана на суђење у разумном року и предмети равномерно распоредили по судској мрежи. Сада се две трећине свих судских спорова воде у београдским судовима, а поред тога преоптерећени су и основни судови у свим већим градовима.

Европски суд за људска права заузео је став да хронична преоптерећеност судова не може да буде прихватљиво оправдање за дужину трајања судских поступака, па ту лежи опасност од повећања броја тужби против државе пред Судом у Стразбуру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)