У ЈАНУАРУ ОТВАРАЊЕ БОЛНИЦЕ ЗА 22. ВЕК: Репортери "Новости" обишли нову зграду Универзитетског клиничког центра Србије, радови при крају

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

08. 12. 2021. у 09:00

ДОК газе кроз "живо блато" око целе зграде, па се онда саплићу о разне каблове, провлаче испод "церада", које тамо где нема врата, заустављају промају, и заобилазе разне апарате и разводе кисеоника, тешко да ико од 1.500 мајстора различитих профила на једном од највећих градилишта у земљи може да замисли како ће заправо изгледати нова зграда Универзитетског клиничког центра Србије. Тек на 12. спрату, обојеном у зелено и наранџасто, постаје јасно да сте у болници. Ту ће бити Клиника за гастроентерологију. Већ су распоређена по два кревета у свакој соби, изнад њих закачени монитори, ормарићи, завршена купатила, монтиран пулт за лекаре и сестре...

У ЈАНУАРУ ОТВАРАЊЕ БОЛНИЦЕ ЗА 22. ВЕК: Репортери Новости обишли нову зграду Универзитетског клиничког центра Србије, радови при крају

Фото П. Милошевић

Све дотле лаику се чини да се с радовима још није стигло ни до пола, али др Марко Ерцеговац, директор Ургентног центра, као да већ види и пацијенте у новој кули УКЦС, за сваки сантиметар простора објашњава шта ће ту бити: која амбуланта, који апарат, колико рендгена, кревета у интензивној...

- Све би већ за две недеље могло да буде завршено, али морају да се провере сви системи, сви апарати и разводи, па је реално да у нову кулу уђемо пред крај јануара - прича др Ерцеговац.

Око 75 одсто опреме је монтирано. Ургентни центар ће бити на четири нивоа, од минус један до два. На самом улазу је пријемно-тријажни пулт - десно се иде у црвену зону за пацијенте највеће хитности, где је и реанимација са осам места, лево у зелену са амбулантама. Доктор Ерцеговац каже да ће они који нису хитни чекати највише до 270 минута.

- Овде ћемо имати потпуно нови концепт медицине: све концентрисано на једном месту и лако доступно, што је за пацијенте боље, а за државу јефтиније - прича др Ерцеговац. - Пријемно-тријажни део у црвеној зони водиће анестезиолози, а у жутој и наранџастој, које су нижег степена хитности, доктори ургентне медицине. Они ће по потреби позивати специјалисте за преглед, а онда спроводити дијагностику, одређивати терапију, пријем или упућивање у другу установу. То је највећи искорак ургентне медицине у хоспиталним условима.

Само УЦ ће у новој згради имати два скенера, магнетну резонанцу, четири рендгена, две ангио-сале... За овим салама је све већа потреба, кардиоваскуларне болести су највећи масовни убица. У УЦ се, каже др Ерцеговац, уради 1.500 коронарографија годишње.

Ниво минус два је простор за нови ПЕТ скенер центар, који ће бити до марта. Ту је и централна апотека, где ће се централизовано растварати цитостатици. Поред је дијагностички центар са четири скенера, пет рендгена, ангио-салом, два мамографа...

На нивоу два су у низу операционе сале. Доктор Ерцеговац каже да ће за УЦ бити 36 сала плус ангио. У новом простору, на 27.000 квадрата, чија изградња је почела 2018. године, по две сале имаће Клиника за опекотине, урологија, васкуларна и грудна хирургија... Овде се усељавају и кардиологија са пејсмејкер центром и нови центар за хормонске поремећаје, који ће водити професорка Светлана Вујовић. На четвртом нивоу биће хематологија.

- На сваком спрату биће по 60 кревета, плус интензивне неге: 35 у шоку Б, 18 за политрауме, 10 за пацијенте са акутним можданим ударом, 30 за кардиологију, 27 за општу интензивну, 20 за трансплантације - набраја др Ерцеговац.

Стижемо и до просторије где је постављен ангио-скенер. Такав "Сименс" никад раније није испоручио у овај део света. Најсавременији, са специјалним дијагностичким перформансама за неурологију и васкуларне патологије. Није се расипало, али ни на чему се, каже др Ерцеговац, није штедело, јер оваква, болница за 22. век, не гради се сваког дана:

- Принцип рада на који ми прелазимо са новом зградом УКЦС имају болнице у најразвијенијим земљама. Нама је у самом планирању доста помогла организација коју има болница у Кејптауну у Јужноафричкој Републици.

Ишло се, ипак, и корак даље. Овде и ходници, у случају масовних несрећа, зачас могу да постану болесничке собе, са свим мониторингом и разводима, који су већ извучени.

- Сви једва чекамо, идемо у боље, и то неупоредиво боље, али остаће жал за нашом старом зградом, јер смо ту, иако у условима који су до пре седам година, када је све реновирано, били прилично лоши, ентузијазмом медицинских сестара и знањем лекара поставили озбиљне стандарде у ургентној медицини - каже др Ерцеговац.

ОРТОПЕДИЈА И ПЛАСТИЧНА ХИРУРГИЈА

У ПРВОЈ фази изградње и реконструкције у УКЦС, који је "разасут" у чак 50 зграда павиљонског типа, уложено је 69 милиона евра, а у другој још 43 милиона евра. То подразумева и завршетак куле започете још седамдесетих година прошлог века. Граде се и три гараже.

- У садашњу зграду Ургентног центра, грађену 1904. године, уселиће се Клиника за пластичну хирургију, која је једина дислоцирана из круга болнице. У другом делу биће Клиника за ортопедију. Нисам клаустрофобичан, знам да ћу гледати у лепши простор, али ће ми, верујем и другима, недостајати ова наша зграда са плафонима високим чак пет до шест метара - каже др Ерцеговац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)