ДИРЕКТОРКА НИЈЕ ПОДНЕЛА ОСТАВКУ: УКЦ Војводине између покрајинске Владе и Скупштине, спор и око смене начелнице др Туркулов

Ј. СИМИЋ

07. 12. 2021. у 21:34

РАЗЛОЗИ за варнице између два највиша војвођанска органа - парламента и владе - нису сасвим разјашњени ни у уторак, дан пошто је председник Покрајинске владе Игор Мировић саопштио да је незаконита и нестатутарна прошлонедељна одлука Скупштине Војводине о преузимању оснивачких права над Универзитетским клиничким центром Војводине и да ће тражити да се ова здравствена институција врати под окриље његове владе.

ДИРЕКТОРКА НИЈЕ ПОДНЕЛА ОСТАВКУ: УКЦ Војводине између покрајинске Владе и Скупштине, спор и око смене начелнице др Туркулов

Фото. М. А. Мишић

Разрешена је само недоумица која се односи на спекулације о оставци директорке УКЦВ проф. др Едите Стокић. Директорка, како је у уторак саопштио УКЦВ, није поднела оставку, већ је после операције, на боловању до даљег. У том периоду замењиваће је доц. др Драган Николић, управник Ургентног центра, који ради у саставу УКЦВ.

- За јавност је битно да Универзитетски клинички центар Војводине у свом раду функционише без проблема приликом пријема и збрињавања болесника - поручују из најважније покрајинске здравствене установе.

Наводна оставка др Стокић незванично је довођена у везу са сменом начелнице Инфективне клинике др Весне Туркулов. Она није желела да коментарише овај догађај, али је за "Новости" напоменула да верује да ће се до краја недеље "неке ствари искристалисати".

Ако не до краја недеље, а оно свакако до 16. децембра, за када је заказана седница Скупштине Војводине о буџету, уједно и последња у овој години. Тада би требало да се зна да ли ће се, у складу са Мировићевом најавом, на дневном реду наћи и тачка о враћању ингеренција над КЦВ Покрајинској влади.

Ово питање "Новости" није у уторак добило одговор ни у кабинету председника Скупштине Војводине Иштвана Пастора, уз образложење да он тренутно није у земљи, али ни од Дмитра Станишића, шефа посланичког клуба СНС.

Свакако највише недоумица изазива Мировићева тврдња да је покрајинска скупштина донела спорну одлуку на седници 30. новембра "са нескривеним циљем да се изврши притисак на управу УКЦВ да сакрије незаконитости уочене у раду Клинике за инфективне болести", којом је руководила др Туркулов а која је, како тврди Мировић, примала ковид пацијенте у установи којом руководи и после отварања нове ковид-болнице на Мишелуку, иако то према здравственим прописима и упутствима није смела да чини.

И мада је председник Покрајинске владе навео и да су ресорни секретаријат и Покрајинска влада спремни да дају на увид и документацију у вези са овим догађајем, новинари су у уторак упућивани да информације потраже у УКЦВ, где такође нико није био расположен за разговор на ову тему.

ПИТАЊЕ ПОСЛАНИКА

МАДА Мировић, као ни секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић нису присуствовали седници на којој су посланици изгласали преузимање УКЦВ од Покрајинске владе, посланик СРС Ђурађ Јакшић је упутио питање др Гојковићу о разлозима смене др Туркалов. На то питање, према пословнику, покрајински секретар треба да достави одговор у року до 30 дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (1)

ДОСАД НЕВИЂЕНО! Кошаркашке судије остале у неверици због навијача на мечу Евролиге Партизан - Звезда и урадиле ово (ВИДЕО)