СТИЖЕ ЈАКО ЗАХЛАЂЕЊЕ: Објављена најновија временска прогноза, ево какво нас време чека до краја месеца

Novosti online

06. 12. 2021. у 13:46

НАЈНОВИЈА временска прогноза професора географије Марка Чубрила показује да ће почетком недеље бити хладно, уз повремене падавине.

СТИЖЕ ЈАКО ЗАХЛАЂЕЊЕ: Објављена најновија временска прогноза, ево какво нас време чека до краја месеца

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Чубрило наглашава да ће снега бити углавном у пределима преко 600 метара надморске висине, али је накратко могућ и ниже.

Око 9. децембра краткотрајно отопљење, а затим ново захлађење уз падавине. До око 15. у месецу биће умерено хладно, затим је могуће мање отопљење.

Према 20. децембру има сигнала који воде ка јачем захлађењу.

Данас над већим делом региона претежно облачно и хладно, над средишњим, а посебно јужним и југоисточним пределим региона повремене падавине, снег углавном преко 600 мнв. На западу суво, понегде уз сунчане интервале.

У току ноћи ка уторку падавинска зона би се могла проширити још мало на север и захватити већи део Србије (осим највећег дела Војводине), североисток БиХ и можда исток Хрватске, али ће падавине над тим делом региона бити слабе и уколико се снег и јави неће долазити до акумулације, барем не испод 500мнв. Ветар северозападни, умерен, повремено и јак, дуж Јадрана бура. Дневни максимум данас и сутра од 0 до +6 степени Целзијуса, истиче Чубрило.

У уторак после подне разведравање, те ће ноћ ка среди бити доста хладна, понегде уз маглу, а над највећим делом региона треба очекивати мраз до -1 до -6 степени Целзијуса. На планинама, посебно тамо где ће снега бити на тлу, локално и испод -10 степени Целзијуса. У среду током дана суво и хладно уз окретање ветра на јужни смер.

Фото: В.Ћ.

 

Промена времена

У четвртак следи нова промена времена, испред новог фронталног поремећаја ће се ка нама и то посебно ка источним и средишњим пределима региона покренути топлији ваздух, те ће овде уз јак ветар јужног квадранта максимум понегде бити и око +8 степени Целзијуса, док ће према западу бити хладније уз максимум око +3 степена Целзијуса. Наоблачење ће већ у четвртак ујутро захватити западне, југозападне и јужне пределе доносећи кишу, Јадрану понегде и грмљавину, док ће над Горским Котаром и већим делом Словеније бити снега, показује временска прогноза.

У току дана погоршање ће захватити и остале пределе, а како хладан фронт буде напредовао на исток уз окретање ветра на северозападни смер уследиће захлађење, те је после подне и у ноћи ка петку пролазна појава снега могућа и у низијама региона. У петак током дана хладније, али углавном суво уз максимум од 0 до +5 степени Целзијуса.

Од 11. 12. до 13. 12. следи развијање циклона над Јадраном и од његовог тачног положаја ће зависити и температура ваздуха и облик падавина.

Д. Балшић

 

Јаче захлађење

После 15. 12. би накратко уследила стабилизација, а затим постоје сигнали да би могло доћи до померање синоптике у правцу који би око 18. 12. могао водити ка јачем захлађењу, уз праве зимске температуре и у низијама. Овако нешто би било у складу са дугорочним трендом, али тек за три до четири дана ћемо нешто више знати о могућем развоју синоптике после 15. 12, каже Чубрило.

Наредни дани доносе типично рано децембарско време, са лаганим спуштањем снежне границе испод 300 мнв.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе