ЂЕРЛЕК: Иновативни лекови биће прекретница ове пандемије

Novosti online

06. 12. 2021. у 09:35

ОМИКРОН је мање опасан од делта соја вируса корона, тврди др Ентони Фаучи.

ЂЕРЛЕК: Иновативни лекови биће прекретница ове пандемије

Фото: Танјуг

Да ли ови резултати дају разлог за оптимизам и да ли је нови сој стигао у Србију, питања су на која је одговоре овог јутра у "Уранку" на телевизији К1 дао др Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља.

Тренутно имамо више од 1.000 оболелих од короне дневно, и то је озбиљна бројка која указује на то да нема места опуштању – рекао је др Ђерлек у "Уранку".

– И даље је на делу озбиљна борба и наш здравствени систем спреман је да у тој борби истраје. Код мене провејава оптимизам да ће 2022. бити много повољнија година, јер се надам да ће и ова као и све друге пандемије ослабити након две године. И научници се труде да нам буду доступне ефикасне вакцине и иновативни лекови.

Када је о лековима реч, Ђерлек је казао да ћемо их у Србији имати током овог месеца.

- Иновативни лекови ће бити прекретница у борби са вирусом корона. Нама до краја децембра стиже 10.000 доза „молнупиравир“ лека компаније „Мерк“, као и „Фајзеров“ лек - најавио је Ђерлек.

Омикрон сој још увек није регистрован у Србији, али државни секретар казао је да ће он сигурно стићи.

Налазимо се у "обручу", јер је омикрон регистрован у Румунији, Хрватској и Црној Гори. Корона нас стално изненађује и морамо бити спремни за најгори сценарио. Ни делта сој у почетку није давао тешку клиничку слику. Нико са сигурношћу не може казати шта ће се дешавати у наредним месецима. Још је рано говорити о ефикасности вакцина када је о омикрон соју реч. Нови сој даје разлога за забринутост, али нема места паници.

Обавезна вакцинација

Мирсад Ђерлек казао је да се о обавезној вакцинацији разговара у Кризном штабу, али да није реално очекивати да ће се та мера спровести.

- Очекују нас бројни епидемиолошки ризици у наредном периоду, два Божића и Нова година, велики број наших држављана доћи ће из иностранства за празнике. Морамо да се помиримо са чињеницом да ћемо са короном морати да живимо. И даље смо на проценту од 58 до 59 одсто вакцинисаног пунолетног становништва – казао је др Ђерлек.

– У Србији се спроводе истраживања да ли ће нам бити потребна и четврта доза вакцине.

Мањак вакцина у свету

Постоји мањак вакцина у свету, али то грађане Србије не треба да брине, казао је државни секретар.

Имамо редовну испоруку "Фајзер" вакцина, а у "Торлаку" смо произвели милион и по доза Спутњик В вакцина. Дај Боже да све те вакцине искористимо. Увек смо били солидарни и нећемо дозволити да вакцинама истекне рок трајања и да их бацимо. Поделићемо их онима који желе да их приме – казао је др Ђерлек.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА УТОРАК 24. МАЈ: Топло и нестабилно, могући локални пљускови са грмљавином