УЗ СТАДО СВЕ САМЕ ДЕСЕТКЕ: Миша Анђелковић из околине Пирота пастир и дипломирани историчар

В. ЋИРИЋ

06. 12. 2021. у 14:00

МИША Анђелковић, младић надомак тридесете из села Обреновац, на средокраћи пута од Пирота ка Димитровграду у шали за себе каже да је најбољи пастир међу интелектуалцима и највећи интелектуалац међу пастирима.

УЗ СТАДО СВЕ САМЕ ДЕСЕТКЕ: Миша Анђелковић из околине Пирота пастир и дипломирани историчар

Миша са оцем Стојаном и мајком Златом

Дипломирани и мастер историчар, готово све испите на Филозофском факултету у Нишу положио је десеткама као и испите на мастер студијама на новосадском универзитету. Другим речима, просек на основним и мастер студијама је чиста десетка. Готово све испите је спремао чувајући породично стадо од 80 грла оваца, а сада се спрема за докторске студије историје.

Не постоји нико сумњичав у Обреновцу, али и међу онима који га знају да неће докторирати. У међувремену, постао је стални сарадник Музеја јасеновачких жртава и то директно на позив колеге историчара Дејана Ристића, који ће руководити овом установом у формирању.

- Нико није постао владика у свом селу, па ни ја нисам лишен те велике истине и народне метафоре. Након дипломирања стажирао сам у Музеју Понишавља у Пироту, а стручни испит положио сам у Народном музеју у Београду и добио звање кустос-историчар. Међутим, из неког разлога нисам могао да се запослим у свом крају - прича овај историчар који је одрастао у сточарској фамилији и чијим стадима је увек било више од 70 оваца.

Основну школу и гимназију завршио је у Димитровграду, а историју уписао на Филозофском факултету у Нишу. Паралелно са основним студијама полагао је и испите у Новом Саду на мастер студијама. У пастирској торби, осим хране и воде, увек је носио и обавезну, али и другу историјску литературу за спремање испита. Лети са овцама на пашњацима има пуно слободног времена, нарочито око поднева кад овце почну да пландују у некој буковој хладовини. Никад му се није десило да заборави неку књигу код куће. Пре би се десило да заборави храну, на коју су га обавезно подсећали отац Стојан, мајка Злата или сестра Соња, који га у свему подржавају, али су му и захвални што несебично помаже око стада.

ЉУБАВ ОД ДЕДЕ

ЉУБАВ према историји наследио је од свог деде Љубомира, који му је и сугерисао да упише историју. Од њега је буквално упијао приче о дешавањима у прошлости, о ратовима, размирицама, бунама и другим дешавањима. Уже поље интересовања је усташка као и антикомунистичка, информбировска емиграција, а тренутно истражује усташку емиграцију од 1929. године. Миша Анђелковић не намерава да напусти Србију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)