ВАКЦИНА ШТИТИ И ОД ОМИКРОНА: Нови сој вируса корона није потврђен у Србији, што не значи да га нема

И. КОВАЧИЋ

06. 12. 2021. у 07:00

НОВИ сој вируса корона - омикрон регистрован је у суседној Хрватској, а у Црној Гори се сумња на први случај. Епидемиолог Предраг Кон каже да је само питање времена када ће стићи у Србију, а није искључено да је већ у циркулацији.

ВАКЦИНА ШТИТИ И ОД ОМИКРОНА: Нови сој вируса корона није потврђен у Србији, што не значи да га нема

Фото Танјуг

Доктор Кон сматра да због новог соја не би требало да се паничи, јер прва истраживања са југа Африке показују да га карактеришу углавном благи симптоми.

- Подаци из Јужне Африке упућују на то да добијамо једну варијанту вируса која ће давати далеко више асимптоматских случајева - рекао је епидемиолог. - Карактеристично је и да се веома брзо шири, јер је за кратко време регистрован у више од 40 земаља.

Како слика о новом соју вируса још није сасвим комплетна, неопходан је опрез и придржавање превентивних мера.

- Требало би да се сачека још недељу до две да би се видело како се омикрон понаша у Европи - каже Кон. - Није необично да ће ова нова варијанта да постане доминантна у популацији, али ће и делта сој бити присутан.

Епидемиолог Кон је рекао и да поједини стручњаци сматрају да ће за три месеца половина инфицираних бити заражена делта сојем, а друга половина омикроном.

- Оно што је најбитније јесте, а судећи према анализама из Јужне Африке, да вакцинација делује - нагласио је Кон. - Зато имунизација остаје главни начин борбе против короне, а и даље се треба штитити маском, физичком дистанцом и дезинфекцијом.

Од фебруара наредне године пунолетни грађани Аустрије имаће законску обавезу да се вакцинишу против короне, а тај пример ће изгледа да следе и неке друге европске земље.

- Ја сам се више пута изражавао и јасно опредељивао да је обавезна вакцинација за здравствене раднике нешто што је нужно, морално и етички - рекао је Кон.

Вирусолог и микробиолог Миланко Шеклер сагласан је са др Коном о опасности која нам прети од омикрона:

- Подаци стручњака из Јужне Африке показују да у болницама у регији у којој је нови сој откривен није хоспитализован велики број пацијената заражених новим сојем и да они углавном имају благе симптоме, а да је просечно време у болници 2,8 дана.

Доктор Шеклер рекао је и да су хоспитализовани углавном невакцинисани, што значи да вакцине "раде", али да и невакцинисани имају благе симптоме:

- Сагласан сам да због омикрона не би требало да се паничи, јер први резултати показују да полако долази до дестабилизације вируса и да његова патогеност пада.

ПО ВАКЦИНУ НА ДВА НОВА МЕСТА

ПУНКТ за вакцинацију у београдском тржном центру "Ушће" јуче је затворен. На њему је од маја вакцинисано око 25.000 грађана. Званичници Београда најавили су да ће до краја године бити отварена два нова пункта за вакцинацију - у ТЦ "Стадион" и ТЦ "Беошопинг центар".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића