ПОЛА ВЕКА СЕ НАДАМО ДА НАМ ЈЕ СИН ЖИВ: Мирса и Славе Брзевски тврде да им је дете украдено после порођаја у Панчеву

С. Ј. МАТИЋ

06. 12. 2021. у 11:23

ЦЕО живот сумњамо да нам је дете умрло после порођаја. Нема дана све ове деценије, ево пуних 48 година, да не помислимо на њега. Сањамо га обоје и убеђени смо да је наш син жив и да је одрастао у некој другој породици.

ПОЛА ВЕКА СЕ НАДАМО ДА НАМ ЈЕ СИН ЖИВ: Мирса и Славе Брзевски тврде да им је дете украдено после порођаја у Панчеву

Мирса (74) и Славе (75) у нашој редакцији / Фото Н. Скендерија

Овако, готово у даху говоре Мирса (74) и Славе (75) Брзевски из Јабуке код Панчева, који тврде да им је беба украдена у панчевачком породилишту. И после толико времена надају се да ће га пронаћи и, како кажу, "коначно упознати".

- Супруг ме је 4. фебруара 1973. године довезао у болницу на порођај око седам сати увече - прича нам Мирса. - Све је било у реду и породила сам се у току вечери. Доктор ми је показао бебу дечака, чула сам га како плаче и онда су га однели на одељење за децу. Доктор ме више пута обилазио и сваки пут ме је питао нешто приватно - "имам ли још деце". Рекла сам да имам трогодишњег сина. На крају је дошао и рекао ми: "Мирсо, да се завијемо и ја и ти у црно, беба је преминула". Ја у чуду, нисам могла да дођем себи. Питала сам га како кад је све било у реду, а он ми је одговорио да сам млада и да ћу имати још деце. Цео дан сам у болници преплакала.

Њен супруг Слеве нам каже да су му те ноћи из болнице јавили да је добио сина и да је чашћавао пријатеље.

- Ујутру око 10 одем до болнице да их видим, жена изађе на прозор и плачући ми каже да нам је дете преминуло - сећа се Славе тренутка који никада не може да заборави. - Нађем доктора, а он каже: "Дешава се". Тражио сам да видим бебу, да изваде крв мени и њој, али нису ми дали. Тражио сам да сахраним своје дете, убеђивао сам се са њима, али били су упорни да не може и да то мора да уради болница. Направио сам дармар, галамио, посвађао се, али нису ми дали да видим и узмем дете да сахраним. Довели су неког Тому, за којег су ми рекли да сахрањује те бебе и тражили ми 50 марака за сахрану, јер сам ја радио у Немачкој. Опсовао сам их и тад је дошао портир и избацио ме из болнице.

Славе прича да је сутрадан опет у болници тражио да види преминуло дете, али му нису дали, нити је могао да види доктора. Ни у општини, тврди, није могао да добије ни умрлицу, нити било какве информације.

- Кад се пре неколико година покренула ова прича о систематској крађи беба, почео сам да тражим документацију - прича нам Славе. - У болничком протоколу написано је да је време порођаја моје жене 5. 2. 1973. у 1 час, али се види да је преправљен датум и да је претходно писало 4. 2, а онда преправљено у 5. 2. У општини су ми дали извод из матичне књиге рођених и умрлих и то за неко друго дете од неке друге жене из Алибунара, које се родило и умрло истог дана - 4. фебруара 1973. Када сам матичарки у општини на то скренуо пажњу, љутито ме питала ко ми је то дао, задржавши и потом изгужвавши папир.

Славе прича и га затим шаљу у Јабуку по изводе, иако је дете рођено у Панчеву, али, како сведочи, на папиру је писало да је дете мртворођено, а, како понавља - није:

- Писао је и датум 5. 2. 1973. у 10.00. Опет се враћам у Панчево и тамо ми друга матичарка даје пријаву о рођењу у којој дете воде под непотпуним матичним бројем и датумом рођења 6. 1. 1973. На њој стоји и потписано име моје супруге, која каже да ништа тада у болници није потписивала и службеника болнице који је потписао папир и на месту где треба мајка да се потпише.

СВЕ ПОЧЕЛО 1975. ГОДИНЕ

У КЊИЗИ "Рођени да нестану" дугодишњег новинара "Новости", покојног Мише Ристовића, описани су нестанци новорођенчади, у периоду од 1975. до 1990. године.

Ристовићу су се са својим сумњама годинама јављали брачни парови који су сведочили "о новооткривеним детаљима о својој, наводно умрлој деци након порођаја". Поред особа из Србије, своју муку описали су и поједине особе из бивших република некадашње заједничке државе.

ДЕТЕ НИЈЕ САХРАЊЕНО У ПАНЧЕВУ

АДВОКАТ Брзевских Томислав Бојковић каже нам да су они на основу Закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта, поднели предлог Вишем суду у Београду за утврђивање чињеница о статусу њиховог детета.

- Суд службено треба да тражи од болнице информације који тим је породио Мирсу, ко је био лекар, ко бабица. Из погребног предузећа у Панчеву су већ одговорили суду да дете тих родитеља није сахрањено ни на једном гробљу у Панчеву - каже нам Бојковић. - Из болнице су до сада послали потврду да није рађена обдукција те бебе, да не поседују парафинске калупе са ткивима, нити има доказа када је и где сахрањена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)