ХЛАДНИ ДАНИ ПРЕД НАМА: Најновија временска прогноза метеролога Ђурића открива шта нас чека идуће недеље

Novosti online

05. 12. 2021. у 17:56

НАЈНОВИЈА временска прогноза метеоролога Ђорђа Ђурића показује да је пред нама време типично за децембар.

ХЛАДНИ ДАНИ ПРЕД НАМА: Најновија временска прогноза метеролога Ђурића открива шта нас чека идуће недеље

Фото: Д. Балшић

Након јучерашњег предаха од падавина, данас нова промена времена. Већ јутрос је Војводину захватило наоблачење са кишом, а падавинска зона проширила се и на Београд, Мачву и Подриње.

У осталим пределима је суво, а киша се очекује после подне и увече, док ће једино на југоистоку Србије током већег дела дана бити суво. У кошавском подручју дуваће јак југоисточни ветар, на југу Баната и у Подунављу са олујним ударима. Максимална температура биће данас од 5 степени Целзијуса на северозападу до 13 на југоистоку Србије, у Београду до 8. Иначе, како по висини данас струји топлија ваздушна маса, киша се очекује и на планинама написао је Ђурић.

Временска прогноза за идућу недељу

У понедељак се очекује премештање циклона из централне ка источној Европи и у његовом задњем делу очекује се адвекција хладне ваздушне масе са севера до нашег подручја. Истовремено, секундарни циклон са Јадранског мора премештаће се преко централних предела Балкана и он ће у понедељак у Србији условљавати облачно време са кишом, у брдско-планинским пределима са снегом. Током дана премештање хладног фронта условиће даљи пад температуре ваздуха услед повлачења хладне ваздушне масе са севера, појачан северозападни ветар и пораст ваздушног притиска, а киша ће и у нижим пределима на северу и западу Србије прећи у суснежицу и влажан снег.

Максимална температура од 4 степена Целзијуса на северу и западу до 9 на југу и истоку Србије, у Београду до 5. Он најављује и да ће у уторак бити облачно и веома хладно са кишом, суснежицом и снегом.

Дуваће умерен до јак северозападни ветар. У планинским пределима очекују се мећава и вејавица, уз повећање постојећег снежног покривача, а мањи снежни покривач формираће се и у многим нижим пределима, али он се и даље неће дуже задржвати или формирати у већим колицинама, јер температура ваздуха и подлоге и даље неће бити довољно ниска. У планинским пределима се током понедељка и уторка очекује додатних 20 до 30 цм снега, локално и више. Максимална температура од 1 до 5 степени, у Београду до 3. Даљи пораст ваздшног притиска у уторак и удаљавање циклона даље прека истоку биће увод у стабилизацију времена у среду. Већ у уторак средином дана на северу Војводне престанак падавина, а до вечери и у већем делу Србије, показује временска прогноза.

Такође, метеоролог најављује да ће у среду бити суво и хладно, ујутро уз мраз, а само још током јутра на југоистоку и истоку са слабим снегом.

Већ у среду током дана, а нарочито током четвртка ваздушни притисак под утицајем овог циклона биће у осетнијем паду, а југоисточни ветар у појачању, при чему ће кошава бити олујног интензитета. Очекује се адвекција нешто топлије ваздушне масе са Медитерана, а температура ће бити до 10 степени. У четвртак у већем делу Србије биће суво, а киша се очекује углавном на северу, северозападу и југозападу Србије, пише Ђурић додајући да ће у петак бити пролазно наоблачење са кишом.

Време за викенд

Ђурић истиче да ће током наредног викенда Србија бити под утицајем циклона са централног Медитерана, па се очекује ветровито време, уз падавине. С обзиром на то да је просек максималне температуре за прву декаду децембра од 5 до 8 степени, видимо да ће оне и у наредном периоду имати честе осцилације, а време ће бити веома променљиво са честим падавинама. Иако нас у наредном периоду уз кишу, повремено очекује и снег, праве зиме у нижим пределима нема на видику, па тако ни ледених дана током којих је током целог дана температура испод 0.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)