СИМПТОМИ КОД ВАКЦИНИСАНИХ И НЕВАКЦИНИСАНИХ СЕ РАЗЛИКУЈУ: Пет проблема се јавља код обе групе заражених короном, али нису исти

Новости онлајн

05. 12. 2021. у 10:48

РИЗИК од заразе корона вирусом постоји иако је особа вакцинисана, све зависи од имуног одговора тела цепљеног, а према најновијим подацима омикрон, нови сој више напада оне који су излечени од короне.

СИМПТОМИ КОД ВАКЦИНИСАНИХ И НЕВАКЦИНИСАНИХ СЕ РАЗЛИКУЈУ: Пет проблема се јавља код обе групе заражених короном, али нису исти

Фото АП

Према Институту Роберт Кох, вакцине против короне ефикасно штите од тешких болести и смрти услед компликација ковидом, али још увек не пружају 100 одсто заштиту од инфекције. Ако се особа која је потпуно вакцинисана зарази, лекари ову ивекцију називају "продорном".

Зашто уопште долази до тога да се вакцинисана особа зарази, стручњаци објашњавају:

Особа је могла да се зарази непосредно пре вакцинације (просечно време инкубације за корона вирус је пет до шест дана).

Особа је могла да се зарази већ у првим данима након вакцинације – односно пре него што се у њеном телу формирао "вакцинални" имунитет (такав имунитет се формира неко време након пуне вакцинације).

Особа је могла да се зарази у тренутку када се у њеном телу смањио ниво заштитних антитела насталих услед вакцинације.

Особа је могла да се зарази када се суочи са новом мутацијом вируса (вероватно је варијанта омикрона у стању да заобиђе заштиту од "инокулисаних" антитела).

Како изгледају типични симптоми заразе након вакцинације?

Према студији о симптомима ковида која се спроводи у Великој Британији од 2020. године, пет симптома (наведених у зависности од учесталости) могу да указују на инфекцију короном након вакцинације.

Цурење из носа

Главобоља

Кијавица

Упаљено грло

Упорни кашаљ

Симптоми заразе код невакцинисаних

А следећих пет симптома најчешће указује на инфекцију код невакцинисане особе, такође су наведени у зависности од учесталости.

Главобоља

Упаљено грло

Цурење из носа

Температура

Упорни кашаљ

Иако су симптоми код вакцинисаних и невакцинисаних слични, ипак постојие неке разлике. Цурење из носа, у комбинацији са главобољом и кијањем, стручњаци наводе као најчешћи знак продорне инфекције, док је ређе код невакцинисаних особа. Осим тога, врло ретко се дешава да вакцинисани имају температуру – код невакцинисаних је, напротив, уобичајена.

Научници истичу да "симптоми продорне инфекције су слични симптомима инфекције код невакцинисаних људи, али је сама инфекција много лакша".

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЕУРОПОЛ ДЕМАНТУЈЕ ПОЈЕДИНЕ МЕДИЈЕ: Србија нам се обратила за помоћ