СПРЕМНЕ КИНЕСКЕ ВАКЦИНЕ: Док се чека погон у Земуну, у "Хемофарму" напуњено 480.000 доза "синофарма"

Б. Р.

04. 12. 2021. у 11:00

У ПОГОНУ "Хемофарма", док се чека почетак производње "синофарм" вакцине у нашој земљи, напуњено је 480.000 доза овог цепива, које су тренутно у поступку контроле квалитета. Очекује се да ће та процедура бити завршена следеће недеље, а вакцине на тржишту - у фебруару. Месец, највише два, касније, требало би и званично да почне производња вакцина овог кинеског произвођача у новој фабрици у Србији, и то по три милиона доза месечно.

СПРЕМНЕ КИНЕСКЕ ВАКЦИНЕ: Док се чека погон у Земуну,  у Хемофарму напуњено 480.000 доза синофарма

Строге процедуре у "Хемофармовом" погону

Директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић каже да је план да се прозводња одвија у две фазе:

- Прва фаза, која обухвата пуњење и паковање увезене супстанце, почеће већ у марту и априлу. Друга фаза, односно целокупан процес и производња активне супстанце, радиће се у новој фабрици крајем следеће године. Не чекамо изградњу фабрике, већ смо кренули са пуњењем у "Хемофарму", где ће се пунити до отварања нове фабрике - каже Радојевић Шкодрић.

"Синофармова" вакцина прво ће се производити за Србију, а затим и за извоз у регион и остале земље.

- Велики произвођачи вакцина не бирају партнере тек тако. "Синофарм" је препознао Србију као сигурну земљу за производњу подједнако квалитетне, безбедне и ефикасне вакцине као што је она коју и сами производе. Веома смо поносни на изградњу фабрике вакцина у Србији. У тој фабрици ће се сада производити антиковид вакцине, али капацитети су предвиђени и за друге вакцине, или и за проширење капацитета - објаснила је директорка РФЗО.

Сопствена производња вакцина, а у "Торлаку" се већ ради антиковид цепиво по руској технологији, велика је предност за сваку земљу у време пандемије.

- Када имате сопствену, домаћу производњу, ви сте осигурали своју државу не само за довољне количине вакцина, већ и то да ћете моћи брзо да производите. Видимо да се у врло кратким временским периодима јављају нови сојеви и зато је важно да имате домаћу производњу, како бисте је прилагодили новим сојевима, а не да чекате и зависите од других произвођача - каже Сања Радојевић Шкодрић.

Србија све време има довољно антиковид вакцина, које је обезбедила пре него земље ЕУ, али стратегија је да се што више ослањамо на сопствене ресурсе, јер нико не зна како ће се одвијати пандемија.

Ситуација је сада мирнија у нашој земљи: у петак је потврђен 1.801 нови случај инфекције, док је 45 особа преминуло од последица ковида, али ни највећи оптимисти не верују да је ово последњи епидемијски талас. Све је извесније и да се са трећом дозом не завршава имунизација и да ће морати да се настави са ревакцинацијом.

ПРИЈАВА ПРЕ ДОЛАСКА ИЗ АФРИКЕ

ДРЖАВЉАНИ Србије и странци који у Србију улазе из седам јужноафричких држава или су у њима боравили у претходних 14 дана, најмање 48 сати раније морају да направе пријаву доласка путем сајта www.e-zdravlje.gov.rs. Упутства Института "Батут" објављена су и на сајту Министарства спољних послова, а важе за доласке из Јужноафричке Републике, Боцване, Зимбабвеа, Намибије, Лесота, Мозамбика и Малавија. Услови за улазак су негативан PCR, потврда о вакцинацији или прележаном ковиду, али и са тим сви морају 14 дана у карантин са обавезним тестирањем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе