СВЕ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАТЕ О "ОМИКРОНУ": Највише заражених међу младима, а нови сој короне могу да детектују само лабораторијска испитивања

Novosti online

03. 12. 2021. у 22:16

НОВИ сој корона вируса, назван "омикрон" потекао из Јужне Африке већ се проширио по Европи, а стручњаци страхују од тога да ће бити узрочник новог таласа и још горих бројки широм света, који је већ на коленима због борбе са "делта" варијантом.

СВЕ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАТЕ О ОМИКРОНУ: Највише заражених међу младима, а нови сој короне могу да детектују само лабораторијска испитивања

Фото: Депоситпхотос

До сада је омикрон потврђен у 10 европских земаља - Белгији, Великој Британији, Немачкој, Аустрији, Италији, Чешкој, Холандији, Швајцарској, Португалу и Данској, пише Блиц.

Мутант сој, како на називају медији, би могао да буде још заразнији од тренутно распрострањене "делта" варијанте због необично великог броја мутација које би могле да учине постојеће вакцине мање ефикасним.

Чињеница је, међутим, да се "омикрон" сој тек појавио, и да на већину питања о њему и даље немамо одговор.

1. Да ли је омикрон заразнији и да ли се лакше шири?

Нема званичне потврде за ову тврдњу, пошто су бројке прилично "неусаглашене". Са једне стране, не памти се да се неки сој тако брзо проширио за 10-15 дана на скоро све континенте. Подсетимо, "делта" је дуго важила за класичан индијски сој пре него што је загосподарила планетом.

Међутим, са друге стране интересантни су подаци из саме Јужне Африке. Наиме, само у Гаутенг покрајини је последњих десетак дана дошло до значајног повећања броја новозаражених, док је у остатку земље прилично мирно. Тако је од 2.858 новорегистрованих случајева оболевања од 28. новембра, чак 2.308 било у Гаутенгу. Али није дошло до преливања у остатак земље.

2. Да ли вакцине делују и против новог соја?

И за овај одговор ће бити потребно неко време. Ипак, први подаци, али на веома малом броју случајева, говоре да је 87 одсто новозаражених у Јужној Африци невакцинисано. Највише заражених новим сојем је међу младима, али треба узети у обзир да је становништво Јужне Африке много млађе од европских земаља, као и да је највише младих међу невакцинисаним.

- У Јужној Африци, према званичним извештајима, међу хоспитализованима тренутно је нула вакцинисаних, 65 одсто невакцинисаних, 35 одсто делимично вакцинисаних - написала је вирусолог Ана Банко на Твитеру.

Није тајна да научници највише страхују од могућности да садашње вакцине не буду од користи у борби против ногов соја.

3. Да ли неко може поново да се зарази?

Због 50 мутација које су откривене код новог вируса епидемиолози страхују да би омикрон могао да избегне антитела како код вакцинисаних, тако и код оних који су прележали ковид.

- Више страхујем од опуштања током слава, него од "омикрона" иако ће он временом стићи код нас - рекао је јуче др Зоран Бекић, директор Џ "Савски венац" и први човек највећег вакциналног пункта на Београдском сајму.

За сада нема потврда да су новим сојем заражене особе које су преболеле корона вирус док је делта словила за најопаснију.

4. Да ли тестови откривају и "омикрон"?

За сада је потврђено само да се помоћу ПЦР тестова може детектовати корона вирус, док то још није 100 одсто сигурно за брзе антигенске тестове. Ово је делимично олакшање, пошто се на почетку због силних мутација страховало да тестови неће реаговати на нови сој.

Наравно, ПЦР тестом се открива да је неко позитиван на корону, али не и који је сој у питању. За то су потребна додатна лабораторијска испитивања.

5. Да ли је нови сој смртоноснији?

Нема потврде за ове тврдње, а посебно не из Јужне Африке где је у недељу 28. новембра забележено тек шест смртних случајева од корона вируса у земљи која има скоро 60 милиона становника.

У критичној покрајини Гаутенг је повећан број хоспитализованих, али је то далеко од драматичних бројки. Тамошњи лекари углавном истичу да оболели имају лакше симптоме.

Од појаве корона вируса било је и смртоноснијих сојева од "делте", али ниједан од њих се, срећом, није раширио по целој планети.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА УТОРАК 24. МАЈ: Топло и нестабилно, могући локални пљускови са грмљавином