ОПТИМИСТИЧНА ПРОГНОЗА ПРОФЕСОРА КОЧОВИЋА: "Број заражених ће падати, у јануару дневно око 100 новооболелих"

Novosti online

03. 12. 2021. у 20:04

БРОЈ заражених корона вирусом око 20. децембра спустиће се на 700, па и 500 дневно у просеку, бројке ће наставити да падају, с тим да ћемо имати успоренији пад - каже професор Петар Кочовић, који помоћу свог математичког модела прогнозира ситуацију са корона вирусом.

ОПТИМИСТИЧНА ПРОГНОЗА ПРОФЕСОРА КОЧОВИЋА: Број заражених ће падати, у јануару дневно око 100 новооболелих

Фото: Принтскрин Youtube К1

Без обзира на појаву новог соја - омикрона, који је све ближи Србији, он остаје при својој последњој прогнози да нам следећеи, пети талас ковида 19 може почети тек после 15. јануара 2022. године.

Са професором Кочовићем последњи пут смо разговарали пре 10-ак дана, мало пре него што је објављено да се појавио омикрон, а у међувремену је све више земаља пријавило његово присуство.

У Србији га нема, мада лекари не искључују могућност да ће доћи код нас, без обзира на то што делта плус сој нисмо дијагностиковали, а било га је свуда око нас. Баш због претње омикрона, увели смо и појачане мере путника на Аеродрому, а који су боравили у 7 ризичних земаља - Јужноафтичке Републике, Боцване, Зимбабвеа, Намибије, Лесота, Мозамбика и Малави.

Професор Кочовић да таласе не гледа по сојевима, оставља могућност да до 15. јануара ситуација може да се преокрене у лошем смеру, али се нада, ипак, да ће бројке наставити да падају.

- Не гледам то по сојевима. До 15. јануара би требало ово да пада лагано, што и пада. Сад ће тај пад да буде успоренији, али ће процентуално гледано да буде релативно добар. Око 15. јануара би требало да имамо између 70 и 100 потврђених случајева на дневном нивоу, па тек после би могао да нам крене пети талас - каже проф. др Кочовић.

Примећује да је упркос паду бројки, Србија још прилично високо када је у питању проценат заразе.

- Заразнији смо више него и у првом и у другом таласу. Иде то полако надоле. Око 20. децембра ћемо на неких 700, па и 500 дневно. Биће можда неки дан и 1.000, али ће бројке углавном бити испод. Међутим, још смо високо да бисмо могли да кажемо да је све много боље, иако јесте у односу на оних 8.000 које смо имали - каже проф. др Кочовић и подсећа да епидемијска ситуација у целој Еверопи не ваља.

Према последњим подацима који су објављени јуче у 15 часова у Србији је за 24 сата ковид 19 регистрован код 1.980 особа, преминуло је 48 пацијената, њих 3.798 је хоспитализовано у болницама од којих је 177 на респиратору.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)