ПРОМОЦИЈА РОМАНА "ОПАДАЊЕ" АЛЕКСАНДРА ВУЛИНА У МОСКВИ: Ако велики од Срба могу нешто да науче, онда је то да су увек на правој страни света

Novosti online

03. 12. 2021. у 16:43

ПРОМОЦИЈА трећег по реду романа преведеног на руски језик министра унутрашњих послова и лидера Покрета социјалиста Александра Вулина „Опадање“одржана је данас у Москви, у организацији Писаца и издавача Русије у историјском здању „Дома Ростових“.

ПРОМОЦИЈА РОМАНА ОПАДАЊЕ АЛЕКСАНДРА ВУЛИНА У МОСКВИ: Ако велики од Срба могу нешто да науче, онда је то да су увек на правој страни света

Фото: МУП

На представљању књиге, уз присуство бројних званица из политичког и културног миљеа Русије као и бројних руских медија, њен аутор Александар Вулин истакао је да српски народ изнад свега цени слободу и могућност самосталног одлучивања и да је због тога, током многих ратова, своју слободу плаћао својим животом. Народи се, како је рекао, једни од других разликују по томе шта су све спремни да издрже да би трајали, а да остану баш то што јесу.

- Срби постоје и данас упркос великим. На географско-демографској карти света заузели би веома мало простора, али на историјској карти света заузимамо огроман простор. Не зато што смо желели да будемо историјски народ, већ зато што нисмо имали другог избора - казао је министар Вулин.

Према његовим речима, у свакој генерацији српског народа дочека се дан када се постави питање шта си спреман да учиниш да би остао Србин.

Што смо старији то смо већи Срби

- И тако како старимо као људи и као народ, што смо старији то смо већи Срби. Зато што како се приближава оној другој страни где нас чекају милиони наших мртвих предака питамо се како ћемо им се представити, како ће нас препознати ако им кажемо да смо Европљани, левица, десница, неће нас препознати, препознаће нас само ако им дођемо као оно што су били и они, када им дођемо као Срби - казао је писац романа “Опадање” Александар Вулин.

Истакао је да српски народ у својој историји никад није дао погрешан одговор на питање шта је све спреман да учини да би остао Србин.

- Одговор је да нема превисоке цене да бисмо остали то што јесмо. И за Србе и за Русе кажу да смо народ који у тешким временима и пева и плаче. Ми нисмо као они народи који су спалили шест милиона Јевреја, убили 20 милиона Совјета или убили милион Срба, а нису пустили ниједну сузу. Ми плачемо, зато што умемо да осетимо и бол и кајање - рекао је министар Вулин.

Истакао је да су Срби свој живот платили својим смртима и да су зато опстали кроз векове.

Фото: МУП

Својим главама плаћамо за живот наше деце

- Ово је прича о несрећи мог народа, о усуду да водимо туђе ратове, и да својим главама платимо за живот наше деце. Моји јунаци се зову Срђан, Мрђан и Млађан, то су јунаци из једне велике ратне поеме Стојанке мајке Кнежопољке Скендера Куленовића, из времена ИИ светског рата и страшних злочина хрватских усташа над српским народом. Они нису плакали. Нису плакали када су у Јасеновцу заклали 20.000 српске, ромске, јеврејске деце, нису плакали ни када су децу набијали на бајонете, као што нису плакали ни 1999. године када су нам убили преко 100 дечака и девојчица. Моји јунаци су изашли из јаме, где су их бацили у ИИ светском рату - рекао је министар Вулин.

У животу те, како је навео, одређују пријатељи, али такође и непријатељи.

- Имамо за пријатеља највећи народ на свету руски, али смо исто тако имали и највеће непријатеље. И ако велики од Срба могу нешто да науче, онда је то да су Срби увек на правој страни света - истакао је министар и аутор романа “Опадање” Вулин.

Своје утиске о вредности овог дела, са присутнима су поделили и заменик председника државне Думе за кутуру и председник Асоцијације писаца и издавача Русије Сергеј Шаргунов и преводилац књге, професор руског језика и књижевности Ирина Антанасијевић.

Промоцији романа "Опадање" Александра Вулина у Москви присуствовали су и Петар Толстој, заменик председавајућег Државне думе, Јевгениј Примаков, директор Россотрудничества, Леонид Савин, директор администрације међународног евроазијског покрета, представници Министарства унутрашњих послова Русије, Министарства одбране Русије, МЧС-а, представници ОДКБ-а, Росгвардије, Ростеха, многи руски олимпијски и светски шампиони у боксу, али и бројни српски привредници који живе и раде у Русији, представници српске амбасаде, као и председник Боксерског савеза Србије Ненад Боровчанин.

Као и претходне романе Александра Вулина "Мрак" и "Лепота" и роман "Опадање" објавила је издавачка кућа “Алатеја” из Санкт Петербурга.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)