ВАЖНА ОДЛУКА ДРЖАВЕ: Србија уводи бесплатну вакцинацију против ХПВ за децу од 9 до 19 година

Танјуг

03. 12. 2021. у 15:03

ДРЖАВА о свом трошку уводи вакцинацију против хуманог папилома вируса (ХПВ), који доводи до малигних карцинома грлића материце код жена и пениса код мушкараца, и то за децу узраста од девет до 19 година, рекла је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић.

ВАЖНА ОДЛУКА ДРЖАВЕ: Србија уводи бесплатну вакцинацију против ХПВ за децу од 9 до 19 година

Фото: Д. Ристић

Шкодрић је истакла да се увођењем те вакцине о трошку РФЗО добија значајна превентива, односно спречава се развој карцинома материце и пениса код деце која буду примила вакцину.

- Иако је много чешћи карцином материце изазван ХПВ инфекцијом, ипак се и код мушкараца може развити карцином пениса, често у старијој животној доби и често због ХПВ инфекције. О трошку државе могу да се вакцинишу деца узраста од девет до 19 година, али је најидеалнији период од 12 до 14 година - објаснила је директорка РФЗО.

Каже да су, уколико се у том узрасту прими вакцина, резултати одлични, посебно под условом да није дошло до првог сексуалног односа.

- Уколико деца приме након 14 година, или пре навршене дванаесте године, или ако је био први сексуални контакт и уколико је дошло до ХПВ инфекције, такође ће вакцина деловати, мада знатно мање. Ипак, ефикасност је највећа у периоду од 12 до 14 година и уколико није дошло до сексуалног контакта - напомиње Шкодрић.

Вакцина против ХПВ-а није обавезна, већ препоручена.

Препорука је, такође, да жене вакцину приме најкасније до 45. године, појаснила је Шкодрић.

- Стручна литература указује на те године, иако постоји инфекција већ, свакако вакцина ће да делује. Често се поставља и питање да ли је потребно тестирати се на ХПВ пре примања вакцине, и ево да кажем да вакцина не захтева претходно тестирање - каже Шкодрић.

Посебно истиче то да је потребно радити на подизању свести код деце и родитеља када су у питању првенствено сексуално преносиве болести као што је ХПВ.

- О овоме би требало много више да се прича, како са младима, тако и са њиховим родитељима, јер морају да имају много више информација о ХПВ инфекцији и развоју малигних тумора. Конкретно овај вирус се преноси искључиво сексуалним путем, а преносиоци су и мушкарци и жене иако постоји мишљење да преносе само мушкарци. Такође, малигни тумор могу да добију и мушкарци и жене - казала је она.

Примањем ове вакцине, поручује Шкодрић, спречава се један од најчешћих малигнитета у гинекологији и урологији.

- Вакцина се до четрнаесте године добија у две дозе, а након четрнаесте у три дозе. Прва нулта доза, друга након два месеца, а трећа доза за узраст преко 14 година након шест месеци - закључила је она.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ЗАЦЕЉЕНА РАНА РАСКОЛА СА МАКЕДОНСКОМ ЦРКВОМ Порфирије: Бог нас је погледао и помиловао