ТРАЈНО СЕЋАЊЕ НА АЛЕКСАНДРА САШУ ПОПОВИЋА: Подршка Покрајинске владе Фонду који ће носити име студента генерације погинулог у НАТО агресији

Ј. С.

02. 12. 2021. у 23:18

ПOKРАЈИНСКИ секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић одржао је данас радни састанак са професорима Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду проф. др Мирјаном Ивановић, проф. др Ружицом Игић и Љиљаном Поповић, мајком једног од најбољих студената и асистената ПМФ-а Александра Саше Поповића, који је као резервиста Војске Југославије погинуо у НАТО бомбардовању.

ТРАЈНО СЕЋАЊЕ НА АЛЕКСАНДРА САШУ ПОПОВИЋА: Подршка Покрајинске владе Фонду који ће носити име студента генерације погинулог у НАТО агресији

Покрајинска влада

По Милошевићевим речима сусрет је организован са циљем да се  сачува трајно сећања на изузетне људске и радне особине Александра Саше Поповића.

- Колико год да звучи апсурдно, данас смо овде због „радости", јер славимо оно најбоље у нашем детету, што стварамо дивним васпитањем, оданошћу држави и идејама образовања и његовој усмерености ка највишим циљевима. То је нешто што је остало да живи до данашњег дана, у племенитој идеји коју је покренула његова мајка, а подржали су професори са Департмана за математику и информатику Природно-математичког факултета - рекао је секретар Милошевић.

Он је додао да се у оваквим вредностима, у име свих који су заборављени до сада, најбоље очитава бесмртност идеје стваралаштва и изузетности оних који су привржени вредностима породице, свог народа и своје државе.

- Моја жеља је да у име Покрајинске владе преузмемо део одговорности у функционисању Фонда „Александар Поповић“, који неће бити само финансијски, него и организациони, и да заједно осмислимо на који начин ћемо у наредним годинама чувати успомену на нашег Александра - закључио је секретар Милошевић.

Проф. др Мирјана Ивановић, која је била ментор Александру Саши Поповићу, казала је да су установљене две награде које носе његово име.Реч је о универзитетској награди за изузетне студенте који задовољавају високе критеријуме и факултетској награди која се додељује за врхунски научни рад.

Александар Поповић је рођен 24. априла 1973. у Новом Саду. Био је ученик и студент генерације, као и члан Менсе. Вишеструко је награђиван као студент и истраживач, а свој први стручни рад објавио је већ као седамнаестогодишњак. Студије информатике на Природно-математичком факултету у Новом Саду уписао је 1992. године, а завршио их 1997.године  с просечном оценом 9,96.

За изузетан дипломски рад добио је награду „Милева Марић Ајнштајн" Универзитета у Новом Саду.Радио је као асистент приправник на Институту за математику.У оквиру летњег научног програма боравио је месец дана на Универзитету Илиноис у Чикагу. Учествовао је на више научних скупова, објавио шест научних радова у земљи и иностранству и био коаутор три уџбеника. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)