МАЊЕ ОЦЕЊИВАЊА, ВЕЋА ОДГОВОРНОСТ РОДИТЕЉА: Предложене измене Закона о образовању и васпитању уводе новине у школе

Љ. БЕГЕНИШИЋ

03. 12. 2021. у 15:00

ОСНИВАЊЕ комисије за праћење верске наставе, мањи број оцена за средњошколце, обавезно интонирање химне на почетку школске године, повећана одговорност родитеља у погледу изостајања ђака, смањено досадашње плаћање прековременог рада наставника и повећање старосне границе са 17 година за упис у средњу школу, основне су измене Закона о основама система образовања, које је Влада проследила на усвајање Скупштини Србије.

МАЊЕ ОЦЕЊИВАЊА, ВЕЋА ОДГОВОРНОСТ РОДИТЕЉА: Предложене измене Закона о образовању и васпитању уводе новине у школе

Фото З. Јовановић

Када је реч о обавезном броју оцена у једном полугодишту у средњим школама и гимназијама, још у априлу 2020. Влада Србије је, због епидемије, донела уредбу којом се број оцена смањује са четири на три. Сада се то стање и законски "оверава", али број оцена у основним школама остаје исти - четири у једном полугодишту.

Директори средњошколских образовних институција сматрају да је ова измена добра јер смањује нервозу и јурњаву за оценама.

- С обзиром на ванредне околности у којима се одвија наставни процес, ова измена је неопходна, мора се гледати какво је стање на терену - каже за наш лист Драгана Иљукић Ћећез, директорка Филолошке гимназије.

- Средњошколци у Београду ишли су на комбиновану наставу, наставници предмета које деца слушају само једном једва су успевали да их виде, па је у тим околностима веома тешко вредновати знање и извести оцене.

За основце се не мења ништа у оцењивању, Фото Д. Миловановић

Да је предлог о мањем броју оцена добар, сматра и Дејан Недић, директор Економске школе и председник Друштва директора Србије:

- То је добро и за децу и за професоре, нема јурњаве и нервозе, а четврта оцена најчешће је преписивана.

Истовремено, Форум београдских гимназија упутио је Скупштини амандман којим се предлаже да наставници, чији предмет ученици слушају до два пута недељно, буду у обавези да их оцене најмање два пута по полугодишту, наставници чији предмет ученици слушају три пута недељно, три пута по полугодишту, док би из предмета које слушају четири и више пута недељно ученици добијали четири оцене по полугодишту.

Предложено је оснивање верске комисије, која треба да прати организовање и остваривање верске наставе, усаглашава предлог програма верске наставе, уџбенике и друга наставна средстава, даје мишљење о листама наставника верске наставе... Комисију оснива Влада на период од шест година, а у њен састав именује се по један представник традиционалних цркава и верских заједница, три представника органа надлежног за послове односа са црквама и верским заједницама и три представника Министарства просвете.

Законским изменама предвиђено је и да школа која не пусти химну на почетку школске године плаћа казну од 100.000 до милион динара.

Једна од измена тиче се родитеља, па је тако до сада родитељ, који је обавештен да је ученик већ два дана неоправдано изостао, био дужан да обезбеди да се ученик у року од три дана врати на наставу. А новим изменама био би у обавези и да обавести школу о разлозима евентуалног изостајања ученика са наставе.

Такође, новим изменама смањује се досадашње плаћање прековременог рада наставника, а то значи да ће се на јединствен начин обрачунавати преконормни рад наставника по броју стварно одржаних часова преко пуне норме. Тиме би финансијски ефекти били само мањи, никако већи, што значи да се смањују укупна средства која се исплаћују по овом основу.

Након усвајања законских измена, у средњу школу, на редовну наставу, моћи ће да се упишу и старији од 17 година, што до сада није био случај.

ЛИЦЕНЦЕ ЗА СЕКРЕТАРЕ

АКО директор школе учини тежу повреду радне обавезе, биће образована дисциплинска комисија, која ће водити поступак против њега и утврђивати одговорност. Такође, једна измена односи се и на секретаре школа - они ће ће морати да имају образовање из области права и лиценцу за секретара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)