СТАБИЛИЗАЦИЈА ВРЕМЕНА ОД 9. ДЕЦЕМБРА: Ђорђе Ђурић објавио детаљну прогнозу за период који је пред нама, ново захлађење у понедељак (ФОТО)

Novosti online

02. 12. 2021. у 17:25

МЕТЕОРОЛОГ Ђорђе Ђурић направи је детаљену временску прогнозу за период до 9. децембра.

СТАБИЛИЗАЦИЈА ВРЕМЕНА ОД 9. ДЕЦЕМБРА: Ђорђе Ђурић објавио детаљну прогнозу за период који је пред нама, ново захлађење у понедељак (ФОТО)

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Он најављује да је, после данашњих 18°Ц, пред нама веома променљиво време са падавинама, уз честе температурне ослилације и уз честу кишу, па захлађење и снег.

У петак стиже приви талас захлађења, па ће у свим пределима Србије да буде облачно са кишом, само ће на југоистоку пре подне бити суво. Током дана очекује се пад температуре на 1 до 5°Ц, у Београду на 5°Ц, а киша ће у брдско-планинским пределима западне, југозападне и централне Србије прећи у снег. Уз продор хладног фронт, захлађење ће захватити целу Србију до вечери, а киша ће и у нижим пределима западне, централне и јужне Србије прећи у суснежицу и влажан снег. На планинама ће се формирати снежни покривач, као и у нижим пределима западне и југозападне Србије.

Почетком следеће седмице циклон из централне Европе наставиће пут ка истоку Европе, а у понедељак ће преко нашег подручја прећи секундарни циклон даље ка истоку и Црном мору, па се очекује захлађење. Већ у понедељак преко Србије ће у склопу ових циклона прећи хладни фронт, иза њега уследиће и продор веома хладне ваздушне масе, па ће максимална температура бити од 3°Ц на северозападу до 9°Ц на југоистоку Србије, у Београду до 5°Ц. У свим пределима биће облачно са кишом, у брдско-планинским пределима са снегом. Ветар у скретању на јак северозападни. Како ће јутро бити најтоплији део дана, током дана даљи пад температуре, а увече ће киша и у нижим пределима на северу и западу прећи у суснежицу и влажан снег.

У уторак облачно и веома хладно са суснежицом и снегом, уз даљи продор веома хладне ваздушне масе са севера. Само ће на истоку Србије нешто топлије са кишом. У планиснким пределима очекује се повећање снежног покривача, а у многим нижим пределима формирање мањег, али он се и даље неће превише формирати или задржати, због тога што подлога и даље неће бити довољно хладна. У уторак би снег могао донети први мањи снежни покривач ове сезоне и Београду. Најмање падавина биће на северу Војводине, где ће током дана бити и суво. У среду на северу Србије и у Београду суво и веома хладно, у осталим пределима још понегде са слабим снегом. Максимална температура биће тек који степен изнад 0°Ц.

Према тренутним прогнозама од 9. децембра стабилизација времена и јачање гребена на висини, па се очекује суво време, уз постепени пораст температура.

БОНУС ВИДЕО - Швајцарска под снегом: Бели покривач на планинама

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)