МАЊЕ ЧАСОВА, МАЊЕ И ОЦЕНА: Захтев Форума београдских гимназија

Љ. Б.

02. 12. 2021. у 14:20

ФОРУМ београдских гимназија сматра да би број обавезних оцена по предмету током једног полугодишта требало да се смањи пропорционално броју часова које ђаци имају из неког предмета.

МАЊЕ ЧАСОВА, МАЊЕ И ОЦЕНА: Захтев Форума београдских гимназија

Фото М. Анђела

То значи да би наставници, чији предмет ученици слушају до два пута недељно, били у обавези да оцене ученике најмање два пута по полугодишту; наставници, чији предмет ученици слушају три пута недељно, три пута по полугодишту, док би из предмета које слушају четири и више пута недељно ученици били оцењивани најмање четири пута по полугодишту.

Ово је и садржај амандмана који је Форум упутио у Скупштину Србије на измене Закона о основама система образовања и васпитања који је Влада упутила Скупштини на разматрање.

Влада, наиме, предлаже да ученици по полугодишту буду оцењивани најмање три уместо четири пута, како је то до сада било предвиђено, чиме ће бити повећана објективност у погледу оцењивања и закључивања оцена.

Форум београдских гимназија, међутим, сматра да овакве измене закона не омогућавају потпуну објективност у погледу оцењивања, те да уместо линеарног смањења оцена, оно буде пропорционално недељном фонду часова.

- Ми смо се у претходних неколико година више пута обраћали надлежном министарству и јавности, предлажући смањење броја обавезних оцена по пропорционалном принципу - подсећају у Форуму. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МНОГИ ГРЕШЕ - КО ИМА ПРВЕНСТВО? Бурна расправа на интернету - неслагање инструктора вожње и судског вештака