ПРЕСУДА УЛАЗНИЦА У СИНАГОГУ: Први основни суд у Београду наложио рабину Асиелу да омогући верницима улазак у храм

В. Ц. С.

02. 12. 2021. у 17:24

БИВШИ председник Савеза јеврејских општина Александар Нећак вероватно је први верник у Србији коме ће по судској одлуци убудуће бити дозвољено да присуствује верском обреду!

ПРЕСУДА УЛАЗНИЦА У СИНАГОГУ: Први основни суд у Београду наложио рабину Асиелу да омогући верницима улазак у храм

Фото Танјуг

После судског спора који је трајао годину дана, а по Нећаковој тужби против рабина Исака Асиела и првог човека Јеврејске општине Београд Александра Јинкера, Први основни суд у Београду донео је привремену меру. Њоме се налаже туженима да омогуће Нећаку слободан улазак у београдску синагогу Сукат Шалом и слободно исповедање вере!

Осим ове чека се судска одлука у још 17 идентичних спорова по тужбама које су покренули верници, тврдећи да им рабин забрањује да присуствују богослужењима. Суд се у пресуди, у коју су "Новости" имале увид, позива на Закон о црквама и верским заједницама и члан 43 Устава, којим се јамчи слобода вероисповести и похађање верске службе или наставе, и наводи да је ово право Нећаку загарантовано, а у складу са Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање ковида 19.

У тужби, Нећак је навео да су он и група верника, уз помоћ навијача, избачени из синагоге 25. октобра 2019. године, када су на дворишној капији и вратима промењене браве. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе