КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ ПОСЛЕ СЕДНИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Охрабрујуће је што вакцине покривају нови сој вируса

Танјуг

01. 12. 2021. у 19:04

ДАРИЈА Кисић Тепавчевић изјавила је данас да је за нови сој корона вируса омикрон охрабрујуће то што га вакцине покривају и што нова мутација није толико страшна како је изгледала на први поглед.

КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ ПОСЛЕ СЕДНИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Охрабрујуће је што вакцине покривају нови сој вируса

Фото: Танјуг

- Јако је кратко време прошло од откривања новог соја, а оно што је узбунило стручну јавност јесте доста већи број мутација на претходне измене, али није утврђено да изазива тежу клиничку слику и да се брже преноси, за шта постоје одређене индиције - рекла је министарка на конференцији за новинаре након седнице Кризног штаба.

Охрабрујуће је, како каже то што постојеће вакцине покривају и овај сој вируса.

- Да ли су то мутације које ће утицати на клиничку слику и брзину преношења, не знамо. Чак и у ЈАР, где је регистровано више од 1.000 случајева није забележен тежи случај - нагласила је министарка.

На питање да ли ће нови сој вируса доћи код нас рекла је да је свесна да ће доћи, јер је читава земља једна велика целина.

Додала је и да не може да буде искључено да је и овде већ присутан и нагласила да је то исти вирус мало измењен у једном делу - у највећем броју на месту где се везује за ћелију.

- Изледа да није тако страшно као што је изгледало на први поглед, превенција се спроводи на исти начин, то је најважније иако има назив који је прилично егзотичан, али је то само још једно слово алфабета - рекла је Кисић Тепавчевић.

Додала је да ће се дестити оно што је више пута говорила - да ће корона вирус, измењати сва слова алфабета, али да то није нешто што у овом моменту треба да нас претерано брине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СУБОТУ, 28. МАЈ: Стиже велика промена времена