ВАКЦИНАЦИЈА ДЕЦЕ ОД 5 ГОДИНА У СРБИЈИ? Европска унија одобрила, а каква је ситуација код нас?

Новости онлајн

01. 12. 2021. у 15:48

ЕВРОПСКА агенција за лекове (ЕМА) је одобрила вакцинисање деце од 5 до 11 година са вакцином произвођача Фајзер пре неколико дана, а овај процес у Србији још увек није започет.

ВАКЦИНАЦИЈА ДЕЦЕ ОД 5 ГОДИНА У СРБИЈИ? Европска унија одобрила,  а каква је ситуација код нас?

Фото АП

Међутим, према примерима из предходног периода то би могло да се деси јако брзо, пише "Блиц".

Из Агенције за лекове и медицинска средства потврдили су за " Блиц" да захтев за вакцинацију деце овог узраста још увек није поднет, а то треба да учини компанија која производи поменуту вакцину.

- Захтев за вакцинацију деце узраста од 5 до 11 година још увек није поднет, тако да тај процес није започет. Када ће се то десити то зависи од воље произвођаца вакцине, у овом случају компаније Фајзер. Чим они поднесу захтев ми ћемо започети процес - рекли су из Агенције.

Они објашњавају да је законски процес од подношења захтева до усвајања одлуке по закону три месеца, али имајући у виду епидемиолошку ситуацију, процес ће се у разматрање узети одмах тако да би одлука могла бити усвојена пре предвиђеног рока.

Како кажу, тако је било и у претходном периоду, када су се померале границе узраста деце која могу да је приме.

Из Агенције такође напомињу да иако захтев није јос увек поднет очекују да ће се то ускоро догодити, јер је из искуства познато да након усвајања у Европској унији то убрзо дође у разматрање и код нас.

Подсетимо како изгледа процедура за вакцинацију деце за одређени узраст.

 - Да би се вакцина Цомирнатy, произвођача Пфизер-БиоНТецх одобрила у Србији за примену код деце узраста од 5 до 11 година, неопходно је да процедуру започне носилац дозволе за ту вакцину у Републици Србији, а то је компанија Пфизер СРБ д.о.о. Процедура започиње тако што компанија Пфизер СРБ д.о.о. подноси захтев Агенцији за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) да се прошири старосна граница за примену вакцине Цомирнатy на децу узраста од 5 до 11 година. Уз захтев, компанија Пфизер СРБ д.о.о. подноси АЛИМС-у одговарајућу документацију коју процењују експерти АЛИМС-а. Уколико АЛИМС на основу процене поднете документације, водећи се најстрожим критеријумима за процену квалитета, ефикасности и безбедности, закључи да је однос између користи и ризика за примену вакцине Цомирнатy код деце узраста од 5 до 11 година, повољан, издаје одобрење за примену. У доношење коначне одлуке укључени су и спољни експерти АЛИМС-а који су истакнути стручњаци из области медицине и фармације у нашој земљи.

АЛИМС-у још увек овакав захтев није поднет. Чим буде поднет, а имајући у виду озбиљну епидемијску ситуацију изазвану вирусом САРС-ЦоВ-2, АЛИМС ће без одлагања приступити стручној процени поднете документације и у најкраћем року донети своју професионално засновану одлуку, при чему временски период процене не сме утицати на квалитет процене било којег дела документације - објаснили су из Агенције за лекове и медицинска средства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА УТОРАК 24. МАЈ: Топло и нестабилно, могући локални пљускови са грмљавином