ЗА МЛАДЕ НАУЧНИКЕ 30 МИЛИОНА ЕВРА: Фонд за науку ће у наредне три године финансирати 105 пројеката из програма "Идеје"

Б.Б.

01. 12. 2021. у 16:30

ФОНД за науку Србије ће, у оквиру програма "ИДЕЈЕ" наредне три године са 30 милиона евра финансирати 105 пројеката на којима ће учествовати 1.064 истраживача из 98 научно-истраживачких организација.

ЗА МЛАДЕ НАУЧНИКЕ 30 МИЛИОНА ЕВРА: Фонд за науку ће у наредне три године финансирати  105 пројеката из програма Идеје

Фонд за науку

Планирани "буџет" је намењен реализацији пројеката, куповини савремене опреме, материјала и хемикалија које су потребне за истраживања, улагању у истраживаче и научно-истраживачке организације, као и запошљавање младих истраживача

Према речима др Милица Ђурић Јовичић, в. д. директора Фонда, реч је о највећем и најсложенијем програму Фонда за науку, који омогућава финансирање пројеката базираних на новим идејама које могу у будућности имати значајни утицај на развој науке и истраживања, привреде, али и друштва у целини. Сви предлози пројеката оцењивани су према критеријумима научнe изврсности, утицаја и реализације.

- Имајући у виду да је 917 тимова са 9.096 истраживача из 202 научно-истраживачке организације конкурисало на програм, ми смо уз подршку Владе Републике Србије, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Светске банке обезбедили повећање буџета са 24 на 30 милиона евра, захваљујући чему је подршку добило 105 пројеката - наводи др Ђурић Јовичић. - У новом систему конкурисања, инострани рецензенти оцењују научну изврсност пројекта, али и читав низ других параметара. Стога, не значи нужно да пројекти који нису добили финансирање нису имали добру идеју или пројектни тим, већ да су други пројекти били боље рангирани према свеукупним критеријумима и оценама независних евалуатора.

Она истиче да је Фонд за науку је обезбедио објективну и независну евалуацију предлога пројеката у којој су учествовали експерти из 60 земаља света. Сви евалуатори који су оцењивали пројекте су инострани научници - доктори наука са дугогодишњим радним искуством, искуством у оцењивању пројеката и значајним научним резултатима.

- Србија има сјајне научнике и Фонд за науку ће наставити да подржава квалитетне пројекте - навела је др Ђурић Јовичић. - У децембру ове године се планира отварање два нова програма, један намењен сарадњи науке и привреде за чистију животну средину и други у области друштвених и хуманистичких наука. Такође, у марту следеће године у плану је и отварање три нова програма. Српска наука може дати врхунске научне резултате, а Фонд за науку ће радити на томе да се истраживачима обезбеди што више прилика за финансирање.

У КОРАК СА ЕВРОПОМ


Иако је Фонд за науку млада институција, недавно је примљен у чланство међународне организације Science Europe која окупља најважније институције које финансирају научна истраживања у Европи. Највише финаснираних пројеката је из области природних наука - 39, са укупним буџетом од 11,82 милиона евра. Следе 23 из техничко-технолошких наука (6,56 милиона евра), 19 из (био)медицинских наука (5,66 милиона евра) и 24 из друштвених и хуманистичких наука (5,95 милиона евра). Носиоци пројеката су научноистраживачке организације из Београда (84), Новог Сада (14), Ниша (5), Чачка (1), Крагујевца (1). Међу 105 одобрених пројеката за финансирање нашло се 98 научно-истраживачких организација - 56 факултета, 36 институтa, 3 иновациона центра и 3 универзитета.
 
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)