СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ: Подршка за људе који су ХИВ позитивни

Novosti online

01. 12. 2021. у 08:58

СВЕТСКИ дан борбе против АИДС-а обележава се 1. децембра. То је дан када се исказује подршка за људе који су ХИВ позитивни и чланове њихових породица.

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ: Подршка за људе који су ХИВ позитивни

Фото: Depositphotos

Болест која је, откад се појавила 1981. године у САД, до сада однела преко 25 милиона живота, и даље је присутна широм света. Светски дан борбе против сиде обележава се од 1988. године, а црвена трака, као симболе борбе против болести и солидарности са оболелима, установљена је 1991. године.

Према извештају Заједничког програма Уједињених нација за ХИВ/АИДС, у свету данас са овим вирусом живи око 34 милиона људи. У Европи их је 2,3 милиона, а да многи од њих нису ни свесни ове чињенице. Светски дан борбе против сиде усмерен је управо из овог разлога на подизање свести о потреби правовременог тестирања на вирус ХИВ-а, као и на смањивање стигме коју овај вирус носи.

У Србији, према званичним подацима, данас са вирусом ХИВ-а живи 1766 особа, а најновије процене УНАИДС-а показују да још око 1800 особа у нашој земљи не зна да је инфицирано ХИВ-ом. Код нас, највећи број заражених особа је старосне доби између 25 и 49 година, а већина заражених сазна да су инфицирани када су већ у фази болести.

Шта је ХИВ? ХИВ је скраћеница од "Human immunodeficiency virus", вирус хумане имунодефицијенције. АИДС или сида последњи је стадијум инфекције. Да би дошло до инфекције и развоја болести, вирус мора да доспе у крв, где се везује за ЦД4 и Т-лимфоците. Након везивања, он улази унутар ћелије, „уграђује“ се у њено једро и под утицајем различитих стимуланса почиње да се размножава.

Када број ЦД4 лимфоцита падне испод критичног нивоа и када се појаве опортунистичке инфекције, наступа стадијум болести, сиде. Без узимања лекова ХИВ инфекција обично напредује до сиде у просеку око десет година. Антиретровирусни лекови продужавају период трајања ХИВ инфекције и одлажу улазак у фазу болести. Због тога правовремено откривање вируса утиче на успоравање „уласка“ у болест, а истовремено смањује медицинске трошкове потребне за лечење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МИНИМАЛАЦ КАСКА 9.000 ЗА КОРПОМ: Синдикати траже преговоре о цени рада два пута годишње