СТРОГА ПРОВЕРА НА АЕРОДРОМУ: Данас заседа Кризни штаб, могуће померање распуста, за путнике из седам земаља Африке 14 дана кућни карантин

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

01. 12. 2021. у 08:00

ПРЕДСТАВНИЦИ државе и медицинске струке на данашњу седницу Кризног штаба, опет, долазе са два различита виђења даље борбе против епидемије ковида 19, па је мало вероватно да ће бити великих изненађења у смислу пооштравања противепидемијских мера. Договор се очекује само око померања зимског распуста, који би могао да почне 20. децембра.

СТРОГА ПРОВЕРА НА АЕРОДРОМУ: Данас заседа Кризни штаб, могуће померање распуста, за путнике из седам земаља Африке 14 дана кућни карантин

Тестирање је организовано на аеродрому "Никола Тесла" / Фото Танјуг

За захтев медицинара да се примена ковид-сертификата прошири на 24 сата и на друге објекте мимо ресторана и коцкарница, нема консензуса. Компромисно решење, о којем се преговара, могло би да буде да сертификати важе од 18, уместо од 20 сати. Ни сами медицинари који износе захтев да се, због појаве омикрон соја короне, уведе кућни карантин за све који улазе у земљу из држава у којима је потврђена ова варијанта, не верују да ће за такву меру добити подршку остатка штаба. Тако ће се појачавање надзора везати за контролу путника који долазе из седам земаља јужне Африке, или су у претходних 14 дана у њима боравили.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је у уторак да је Србија предузела појачане мере на аеродрому због појаве новог соја вируса:

- Постоји посебна процедура за људе који долазе из земаља где постоји тај сој у већем обиму, ради се тестирање на аеродрому, иде се у карантин. Никога не враћемо из Србије, људе стављамо под контролу, процедура није компликована, морате да се тестирате, морате бити у карантину, ако сте позитивни, ми преузимамо бригу, одговорне државе тако раде - рекао је Лончар.

Ако је налаз негативан, издаје се решење о кућном карантину и превоз таксијем, уз мере пуне заштите, до пријављеног места боравишта у Србији. МУП ће на дневном нивоу контролисати поштовање карантина. Потребно је и PCR тестирање седмог дана или у било ком случају од појаве симптома, док негативан PCR тест, који се ради о личном трошку, неће бити услов да се изађе из карантина од 14 дана.

Вирус, међутим, може да уђе и "другим путем", јер све више европских земаља потврђује присуство омикрона. Професор Тања Јовановић, вирусолог са Медицинског факултета у Београду, каже да у Србији није потврђен нови сој, са досад највећим бројем мутација, али ни присуство делта плус варијанте короне.

- Али, као што знамо, вируси не познају границе, тако да очекујемо и извесно је, уколико се вирус буде брзо ширио и долазио до околних држава, да ће доћи и у нашу земљу - каже професорка Јовановић. - У вези са новом варијантом брину ме последице мутација, као и то да ли ће се нова варијанта вируса брже ширити и да ли ће изазвати тежу или блажу клиничку слику.

НА РЕСПИРАТОРИМА 199 ОБОЛЕЛИХ

ЕПИДЕМИОЛОШКА крива се заравњује и већ седам дана нема великих осцилација у броју новоинфицираних: у уторак је вирус потврђен код 2.272 од 16.858 тестираних. Број умрлих, међутим, не опада. За 24 сата битку са ковидом изгубила су још 54 пацијента, а на респираторима је њих 199.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе