МИНИСТАР ЛОНЧАР: Појачане мере на аеродрому због омикрона - постоји посебна процедура

Новости онлајн

30. 11. 2021. у 14:17

МИНИСТАР здравља Златибор Лончар изјавио је данас да је Србија предузела појачане мере на аеродрому да се спречи да омикрон сој корона вируса, какав год да је, и да дође у том обиму и да наруши здравље, живот и здравствени систем.

МИНИСТАР ЛОНЧАР: Појачане мере на аеродрому због омикрона - постоји посебна процедура

Фото: Танјуг

Он је подсетио да су на аеродрому појачане мере, да постоји посебна процедура за људе који долазе из земаља где постоји тај сој у већем обиму, ради се тестирање на аеродрому, иде се у карантин.

- Никога не враћемо из Србије, људе стављамо под контролу, нису то мере да неког враћате из Србије, и да неко не може да уђе у Србију, процедура није компликована, морате да се тестирате, морате бити у карантину, ако сте позитивни ми преузимамо бригу, одговорне државе тако раде - закључио је Лончар за РТС.

Као што смо јуче објавили, Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" због новог соја предложио је листу земаља са посебним ризиком од импортовања ове варијанте корона вируса. 

На списку су Јужноафтичка Република, Боцвана, Зимбабве, Намибија, Лесото, Мозамбик и Малави.

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" због новог соја омикрон предложио је листу земаља са посебним ризиком од импортовања ове варијанте корона вируса, сазнаје Телеграф.рс. Како незванично сазнајемо, о овим предлозима се тренутно одлучује, и већ од сутра би би могло да почне да се примењује.

Како сазнајемо на списку су Јужноафтичка Република, Боцвана, Зимбабве, Намибија, Лесото, Мозамбик и Малави.

Ако је налаз негативан, издаје се решење о кућном карантину и превоз такси превозом уз мере пуне заштите до пријављеног места боравишта у Србији. На дневном нивоу ће се контролисати карантин од стране МУП-а.

Потребно је и тестирање ПЦР методом седмог дана или у било ком случају од појаве симптома.

Негативан ПЦР тест неће бити услов да се изађе из карантина од 14 дана, а тестирање се врши о трошку особе у карантину.

Институт "Батут" је ове предлоге упутио након што је омикрон (Б.1.1.529) Светска здравствена организација означила као забрињавајућу, а према информацијама које се објављују за сада показује бројне мутације, које могу бити у вези са већом заразношћу и избегавањем имунског одговора стеченог након болести или вакцинације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАЈНОВИЈЕ УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: Данас хладно и облачно, велике количине кише у једном делу Србије