ПРЕТЕ ЛИ НАМ НОВИ ЗЕМЉОТРЕСИ? Потреси на Косову и Метохији показују да се жаришта активирају

Novosti online

29. 11. 2021. у 14:16

КОСОВО и Метохију је у кратком року погодило неколико земљотреса, све у устом региону, а сеизмолог Славица Радовановић каже да је то још један доказ да се жаришта полако активирају.

ПРЕТЕ ЛИ НАМ НОВИ ЗЕМЉОТРЕСИ? Потреси на Косову и Метохији показују да се жаришта активирају

Фото: Printscreen

Тло се није смиривало ни ноћас, па су земљотреси магнитуде 2,4, 2,6 и 2,9 јединица Рихтерове скале, погодили три општине на Косову и Метохији. Први, јачине 2,4 степена по Рихтеру, регистрован је у 2.20 сати са епицентром код Штрпца. Други, 2,9 степени, забележен је у 3.08 сати на подручју општине Штимље. Нешто касније, тачније у 4.08 сати, регистрован је и земљотрес магнитуде 2,6 јединица Рихтерове скале у региону Урошевца, а уједно други за мање од 12 сати у тој општини.

Иако су из Завода поручили да земљотреси овог интензитета не могу да изазову оштећења на објектима у епицентралној области, грађани се питају шта нам они поручују.

"Све иде према пролећу"

- Урошевац је жариште које је било активно 2004. године. Сада се они сви ту полако јављају, као што смо и мислили и говорили - рекла је Радовановићева и додала да то значи да све иде према пролећу.

Почетком новембра, Младеновац и Крагујевац је погодила серија земљотреса, а и данас је један регистрован у Младеновцу.

Када се тресао Крагујевац 3. новембра, Радовановићева је рекла да земљотреси који су погодили Крагујевац говоре да је сеизмичка активност у Шумадији подигнута на виши ниво. Објаснила нам је и да један од сценарија који би могао да се догоди, још један земљотрес сличне јачине, па да онда дође до затишја, а затим до јаког удара.

Два дана раније, а коментаришући земљотресе који су погодили Младеновац претходног викенда рекла је да је то доказ да се накупило сеизмичке енергије, да је тај простор жив, и да се у наредном периоду, можда за десетак година може очекивати јак удар у Шумадији.

Серија потреса у Србији

Иначе, пре Косова и Метохије, земљотрес магнитуде 2,9 јединице Рихтерове скале регистрован је у недељу у Крушевцу, и то је био други током новембра.

Када је реч о Урошевцу, пре тачно 100 година, односно 1921. године њега је погодио земљотрес од 5,7 степени по Рихтеру. То је један од пет најјачих по Рихтеровој скали у протеклих 100 година у Србији.

Према расположивим подацима у последњих 100 година, на подручју Србије догодило се десет земљотреса магнитуде веће од 5 степени Рихтерове скале. Највише се наша земља тресла на пролеће и у јесен, а ни један од тих земљотреса није био током зиме.

После Урошевца, следећи најајчи догодио се у Лазаревцу 1922. године, јачине 6,2 степена по Рихтеру. Затим, 1927. године на Руднику од 6 степени када је страдало 7 а повређено 8 особа, а потом 1980. на Копаонику  од 5,8 када је повређено 30 особа.  а 1998. године у Мионици јачине  5,7 степени по Рихтеру.

Последњи земљотрес изнад 5 степени догодио се 3. новембра 2010. године у Краљеву. Тада су погинуле две особе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА НЕДЕЉУ, 29. МАЈ: Велике количине падавина  на истоку и југу земље