ЗА КОЛУБАРСКУ БИТКУ И МУРАЛ: У Мионици у току градња спомен-куће

Б. ПУЗОВИЋ

29. 11. 2021. у 10:44

У ЦЕНТРУ Мионице почела је градња Куће Колубарске битке, у којој ће у 5Д формату бити приказана величанствена победа српске војске у Првом светском рату, под брилијантном командом војводе Живојина Мишића, рођеног у оближњем Струганику.

ЗА КОЛУБАРСКУ БИТКУ И МУРАЛ: У Мионици у току градња спомен-куће

Фото ОУ Мионица

Градњу прве фазе музеја са 13 милиона динара финансира Министарство културе, а на згради ће, након адаптације и доградње, познати сликар који живи и ствара у Француској, осликати мурал по угледу на Бородинску битку.

Мурал ће бити импозантних димензија - 33 са осам метара. Радови на будућој Кући Колубарске битке планирано је да буду завршени за два месеца. У другој и трећој фази, наредне године, биће изграђене верне реплике ровова, осматрачница, оруђа и оружја који су употребљавани у Колубарској бици, те инсталирана опрема за приказивање докумената, фотографија и видео-записа, која ће емитовати звучне и визуелне ефекте, који ће дочаравати услове на бојишту...

Будући изглед музеја, Фото ОУ Мионица

- Започели смо реализацију једног од најзначајнијих пројеката наше општине из области културе, јер никада нећемо заборавити шта су српски војници у Колубарској бици учинили за своју земљу, а ово је прилика да им се одужимо - каже Бобан Јанковић, председник Општине Мионица.

- Овим пројектом биће заокружене реконструкција и адаптација Културног центра, започете 2016. године, када је комплетно реновирана биоскопска сала, а потом дограђене помоћне просторије. Кућа Колубарске битке и родна кућа војводе Мишића, чиниће историјску и културну целину, а Мионицу добро позиционирати на туристичкој мапи.

БЛИЗУ МОСТА

КУЋУ Колубарске битке, површине око 400 квадратних метара, изградиће "Градња-коп" из Словца код Лајковца. Биће подигнута у атријуму Културног центра Мионица, неколико стотина метара од моста на реци Рибници, на ком је војвода Мишић зауставио повлачење српске војске и преокренуо ток рата. Под његовом командом, у Колубарској бици, новембра и децембра 1914. године, у тешкој борби, на више од 200 километара дугом фронту, до ногу је потучена двоструко бројнија и неупоредиво боље опремљена аустроугарска војска.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

АКО СТЕ ОДВАЖНИ И ХРАБРИ, ПРИЈАВИТЕ СЕ: Позив младима да одслуже редовни војни рок