СТИЖЕ ЗАХЛАЂЕЊЕ, МОГУЋ И СНЕГ! Објављена најновија временска прогноза, ево шта нас чека почетком децембра

Novosti online

27. 11. 2021. у 16:53

НАЈНОВИЈА временска прогноза професора географије Марка Чубрила показује да ће сутра доћи до премештања хладног фронта који ће пратити јаче падавине, јак ветар и осетно захлађење.

СТИЖЕ ЗАХЛАЂЕЊЕ, МОГУЋ И СНЕГ! Објављена најновија временска прогноза, ево шта нас чека почетком децембра

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Следеће недеље биће веома променљиво, уз могућ снег јужније од Саве и Дунава, а у среду ће отоплити.

Како најављује Чубрило, према викенду поново је могуће хладније време уз могућ снег и у низијама.

Данас ће се преко средишње Европе ка северној Италији премештати нов, хладан, фронт јаког циклона са центром над Француском, тај хладан форнт ће после подне и увече условити даље јачање Ђеневског циклона који ће свој топао фронта преко региона премештати у току ноћи ка недељи.

У недељу ће се центар Ђеневског циклона преко Јадрана премештати даље на исток доносећи прво над источним делом региона врло јако јужно струјање и над крајњим истоком Хрватске и БиХ, Србијом и југом Црне Горе максимум понегде може достићи и око +17 степени Целзијуса, показује временска прогноза.

На западу свежије и кишовито. Током дана са премештањем хладног фронта јаче погоршање уз кишу, октретање ветра на северозападни смер и захлађење. Понегде у зони фронта на кратко може бити јаке кише у олујног ветра, а није немогућа ни појава грмљавине, посебно тамо где буде релативно топло. На планинама преко 800 метара надморске висине у ноћи ка понедељку киша ће брзо прећи у снег. Дневни максимум од око +5 на западу до око +17 на истоку региона, најавио је Чубрило.

Д. Балшић

 

Временска прогноза за следећу недељу

Чубрило истиче да ће почетком следеће недеље бити ветровито и осетно хладније. Над северним пределима углавном суво, само понегде уз налет пролазне кише или снега. Јужније од Саве и Дунава више падавина тако да се у пределима преко 700 метара надморске висине очекује преко 5 цм снега, док би га могло бити и ниже од тога, али не преко 2-3 цм. Дуваће умерен и јак северозападни ветар. Јутарњи минимум од -5 до +1 степен Целзијуса, а девни максимум од +2 до +6 степени Целзијуса.

Време у децембру

Средином следеће недеље пролазно али осетније отопљење уз суво време и максимуме и до око +13 степени Целзијуса понегде тако да ће се сав евентуалан снежни покривач испод 800 метара надморске висине отопити. Почеће поново јужни ветар. Око 2. децембра се рачуна на премештање новог, хладног, фронта уз наоблачење, падавине и захлађење и снег ће поново бити могућ и испод 300 метара надморске висине, те га може бити и у низијама. После 3. децембра поново јутарњи мразеви, а дневни максимуми од +1 до +5 степени Целзијуса.

После 6.12. тренутно оба оперативна прорачуна (ГФС и ЕЦМWФ уз подршку контролних, посебно код ЕЦМWФ-а) имају сигнал за грађење Скандинавског антициклона што би ка нама могло покренути врло хладан ваздух из Русије. За сада нема подршке ансамсбла чланова на оба модела и под условим да уопште оперативни до вечерас тај сигнал задржи видећемо хоће ли почети добијати подршку својих ансмабла чланова чиме би се вероватноћа те синоптике повећавала. За сада она не прелази 25 одсто, истиче Чубрило.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)