И ДАЉЕ САМ ЗА ТО ДА КОВИД ПРОПУСНИЦЕ ВАЖЕ 24 САТА: Др Кон о вакцинацији младих и новом соју вируса

Новости онлајн

27. 11. 2021. у 14:42

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Кризног штаба др Предраг Кон изјавио је данас у „Уранку“ на К1 телевизији да млади не брину о здрављу старијих суграђана и да су апсолутно незаинтересовани за пандемију.

И ДАЉЕ САМ ЗА ТО ДА КОВИД ПРОПУСНИЦЕ ВАЖЕ 24 САТА: Др Кон о вакцинацији младих и новом соју вируса

Фото: Принтсцреен/Пинк ТВ

– Младе је баш брига за здравље старијих, само је 4 одсто популације узраста од 18 до 30 година вакцинисано. Разлог томе је што су они презасићени информацијиама о пандемији која их апсолутно не интересује – рекао је др Кон за К1.

– Међу њима влада став да је кул не вакцинисати се, а када их питате зашто они немају конкретан одговор. Кад изађемо из школе све знамо о ратовима, а о заразним болестима не знамо скоро ништа и зато не схватамо шта је вакцина и зашто је то цивилизацијско достигнуће.

Др Кон сматра да ће се повећати вакцинација међу младима због ковид пропусница.

– Ковид пропуснице су додатна мотивација за младе да се вакцинишу, њих занима само где треба да путују или када да иду на забаву – рекао је доктор и додао:

– Не сматрам да су ковид пропуснице притисак, већ је то заштита здравља људи.

На питање водитељке Бојане Бојовић колико има вакцинисаних у болницама, др Кон је рекао:

– Свака трећа особа у болници је вакицнисана. Признајемо да постоји разлика у односу на вакцине, највише у болници има оних који су вакцинисани Синофарм вакцином. Али то су особе које нису стигле да приме трећу дозу или су је тек примили. Трећа доза је сада неопходна да бисте били заштићени – рекао је др Кон и додао:

– У Београду је трећу дозу за сада примило 32 одсто суграђана. Ми имамо укупно 57 одсто вакцинисаних грађана старијих од 18 година, али смо тек на око 40 одсто вакцинисаних у односу на укупан број становника.

Доктор је истакао да маске више нису упитне.

– Прича о томе да ли је маска потребна је небулоза. Урађене су анализе и показало се да је у земљама, у којима су се стриктно носиле маске, ефективност заштите маскама 53 одсто, а то је огроман проценат заштите – истакао је др Кон.

– Смањује се инфективна доза која се прими, међутим ризик заразе увек постоји ако се крећете у гужвама.

Он је нагласио да се већ 30 година бави вакцинама и да не зна ни за једну која је ефективна 100 одсто.

– Тврдим да ниједна вакцина није ефективна 100 одсто и да су вакцине против ковида изузетно ефективне. Проблем је што су људи очекивали да када приме вакцину да су заштићени 100 одсто до краја живота, а то није постојало ни за вакцине које су искорениле болести.

Др Кон признаје да је став Кризонг штаба да се уведу ковид пропуснице које важе 24 сата и додаје:

– Од самог старта ми смо тражили да буде обавезна вакцинација за све медицинске раднике, међутим то није прихваћено. Уставна ограничења завршавају сваку расправу о томе.

Члан Кризног штаба се осврнуо и на нови сој коронавируса омикрон.

– Имамо податке да се нови вирус појавио и у Белгији. Хитно ћу иницирати да се појача надзор свих оних који долазе из земаља у којима је сој омикрон потврђен. Омикрон се састоји од 32 мутације и појавио се 11. новембра. Не знамо како ће корона вирус даље мутирати, оно што можемо претпоставити је да ће постати благ вирус који ће опстати – изјавио је др Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЗАПАД ЖМУРИ ДОК АЛБАНЦИ СВОЈАТАЈУ ВИСОКЕ ДЕЧАНЕ: Институције у Приштини не поштују судске одлуке и не враћају имовину српској светињи