РЕЉЕФ КРАЉУ ПЕТРУ У КАБУРУ: У Француском градићу представљена спомен-плоча посвећена знаменитом и вољеном српском владару

Г. ЧВОРОВИЋ-Од сталног дописника Париз

26. 11. 2021. у 23:01

ПИТОРЕСКНО нормандијско летовалиште Кабур на Атлантској обали познато је по својим плажама, грађевинама из периода Бел Епок када се у њему окупљала енглеска, белгијска, француска, швајцарска и руска буржоазија, по фестивалу романтичног филма на коме лауреати добијају Златног лабуда, као и по споменику Марселу Прусту који је овде сместио други део свог романа "У трагању за ишчезлим временом", под називом "У сени девојака у цвету".

РЕЉЕФ КРАЉУ ПЕТРУ У КАБУРУ: У Француском градићу представљена спомен-плоча посвећена знаменитом и вољеном српском владару

Представници српске дијаспоре на откривању спомен-плоче, Фото Г. Чворовић

Од недеље ће остати убележено да у овом градићу на обали Ламанша постоји и рељеф српском владару Петру Првом Карађорђевићу. Биће постављен наредних дана у централној градској Авенији која носи његово име.

Ова авенија, названа по краљу Петру Првом од Србије, налази се међу правцима који се звездасто шире од Великог хотела на обали у централном градском језгру. У договору са општином, ту је у недељу представљена бронзана плоча, рад српског академског вајара Љубише Манчића. Свечаност, на којој су учествовали представници града, амбасаде Србије у Паризу и српских удружења из Француске, уприличена је поводом стогодишњице смрти краља који је своју српску војску са француском водио до коначне победе у Великој војни.

- Почаствован сам што ми је припала част да урадим рељеф краља Петра, са пригодним текстом. Значајан део мог стваралачког опуса је везан за Велики рат и пријатељство Срба и Француза - рекао је за "Новости" аутор спомен-обележја, скулптор Љубиша Манчић.

Фото Г. Чворовић

Издашно сунце разгрнуло је у недељу масивне облаке који се овде вечито сударају у сивим грудвама над сињим морем и рву с његовим силним струјама. Галебови круже по Монеовом импресионистичком небу, вребајући плен. Њихово гласно дозивање допире до свечаног скупа.

На свечаности се окупило тридесетак представника српске дијаспоре који су за ову прилику дошли из Париза, са Петром Петровићем Пепијем, који заступа удружење старих ратника, а на чију идеју је реализован овај догађај. Били су ту и српски и француски заставници, председник Савеза Срба Француске Ђуро Ћетковић...

- Желимо да у Кабуру француско-српско пријатељство добије сав свој сјај. Храброст српског нараода у Првом светском рату је била од суштинског значаја за коначну победу. Желели смо томе да посведочимо и овом церемонијом - истакао је Тристан Дивал, градоначелник Кабура.

Присутнима се обратила и амбасадорка Србије у Француској Наташа Марић која је истакла важност пријатељских односа између Србије и Француске.

- Догађаји попут овога, који негују културу сећања на историју, изузетно су важни и за нас, и за генерације које долазе, јер јачају односе између наша два народа - поручила је амбасадорка.

Фото Г. Чворовић

Окупљене на тргу Нилик, одакле почиње улица краља Петра Првог, о историјским везама између Србије и Француске кроз лик Краља Ослободиоца, подсетио је и историчар Алекси Труд, нагласивши да је краљ, одмах пошто је завршио чувену војну школу Сен Сир, ратовао на страни Француске, чиме је исковао чврсте везе између два народа.

Било је, наравно, речи и о савременом добу, а градоначелник Кабура, града у коме постоји и познати тениски турнир, открио је да би волео да овај градић једном посети и Новак Ђоковић.

- Новак ми је омиљени тенисер - открио је Тристан Дивал који је после свечаности у згради општине приредио пријем за званице.

ВАЈАРУ МЕДАЉА ГРАДА ПАРИЗА

СПОМЕН-плоча краљу Петру изливена је у бронзи и има димензије 30 са 70 центиметара. Рељеф краља Петра, рад Љубише Манчића, постављен је 2012. године и у Авенији која носи име српског краља у Паризу. Манчићеви радови налазе се и у Музеју Првог светског рата у француском граду Мо, са статуетом хероине Милунке Савић, краља Петра, регента Александра и војвода Путника, Степановића, Мишића и Бојовића. За свој рад и допринос одржавању пријатељских веза два народа Љубиша Манчић је одликован Медаљом града Париза.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)