ЗИМСКИ РАСПУСТ 31. ДЕЦЕМБРА? Школе и родитељи и даље у неизвесности, чека се одлука Кризног штаба, а ови датуми су у игри

Novosti online

17. 11. 2021. у 18:35

ЗИМСКИ распуст за ђаке према школском календару требао да би отпочне 31. децембра, и да се заврши 24 јануара.

ЗИМСКИ РАСПУСТ 31. ДЕЦЕМБРА? Школе и родитељи и даље у неизвесности, чека се одлука Кризног штаба, а ови датуми су у игри

Фото Н. Карлић

Међутим, како је због лоше епидемиолошке ситуације најављено његово померање, коначну одлуку и даље нестрпљиво чекају и директори школа као и родитељи ђаци, пише “Блиц”.

- Ово питање за сада није разматрано. Као и до сада Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће пратити ситуацију у образовним установама, као и препоруке надлежних здравствених институција. Одлука о евентуалном продужетку зимског распуста може бити донета на нивоу Кризног штаба - рекли су из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Александар Марков, професор историје у Осмој гимназији и председник Форума београдских гимназија каже да иако је у предходном периоду било полемисања да би зимски распуст могао да отпочне 15. децембра уместо према плану 31 децембра, за сада нема никаквих званичних информација, да ли ће померања уопште бити.

- Немамо никакве званичне информације да ли ће бити померања или не. Било је речи о томе у предходном периоду због лоше епидемиолошке ситуације, тако да сада остаје да видимо какву ће одлуку донети Тим за школе и Кризни штаб. Било је речи да ће се распуст померити тако што би отпочео 15 ог децембра уместо 31 али то није ништа званично - каже Марков.

Он напомиње да се нада одлука о померању неће уследити у последњем тренутку као што је то било прошле године, јер би то пореметило процедуру око одговарања и закључивања оцена.

- Боље да буде како је и планирано, значило би нам да идемо до краја - каже директор Марков.

Фото: Депоситпхотос

Школе у неизвесности

Директор Саобраћајне школе у Земуну, Мирослав Мацура каже да се у овој школи воде тиме да распуст почиње како је календарски предвиђено док се неким званичним саопштењем не потврди другачије. У случају кажее да дође до изненадног померања, па распуст започне раније, сигуран је да ће се наставници снаћи са закључивањем оцена.

- Зимски распуст према школском календару почиње 31. децембра и он ће трајати три недеље. Ми немамо никакво саопштење да ће бити померено тако да док то не буде ми се водимо овим датумом. Чак иако буде изненада померен, сигуран сам да ће се професори снаћи - рекао је директор Мацура.

Потпуно исте одговоре дају и у другим школама. Како кажу, након одлуке о пролећном распусту када се и помињало да ће зимски вероватно бити померен, никаквих других информација више није било. Док се звнично не утврди да ће распуст почети пре, настављају да раде према програму који им је предвиђен.

- За сада немамо никве званичне информације да ли ће бити неког померања или ће распуст отпочети када је и предвиђено према програму. Чекамо саопштење и коначну одлуку Министарства - каже директор Шесте београдске гимназије.

ДАТУМИ ОД ПРОШЛЕ ГОДИНЕ

Уколико и буде померања зимског распуста, то не би било први пут. Тако је и прошле године на седници Кризног штаба одлучено да зимски распуст на територији читаве Републике Србије буде померен и да траје од 21. децембра до 18. јануара. Изузетак су били ученици у Војводини који су већ имали и планирано спојен распуст. Оно што би олакашало ову одлуку јесте и чињеница да је школским календаром већ спојен зимски распуст за целу Србију и требало би да буде од 30. децембра до 23. јануара.

Све средње школе и виши разреди основних школа, од петог до осмог разреда, прешли су на онлајн наставу од понедељка, 30. новембра, до 21. децембра, односно до почетка зимског распуста који одлуком Кризног штаба био померен.

Забринутост родитеља из више разлога

Према речима родитеља основаца и средњошколаца, забринутост због ове неизвесности о померању распуста је оправдана. За млађе који су још у основној школи следи поново брига ко ће да их чува док су оба родитеља на послу, док је за старије већа брига да ли ће успети да стекну неко знање, имајући у виду све ове прекиде. Како већина родитеља у Србији свој зимски одмор планира и усклађује са школским распустом, ово значи да маме и тате не могу да планирају зимовања. Последично, туризам у Србији великим делом зависи од зимског школског распуста јер је тада највише аранжмана, због тога су, између осталог, 2015. и подељен распуста на два дела.

Померање распуста већ најављивано

- Ми увек слушамо став струке и епидемиолози код нас куцају на отворена врата - рекао је министар просвете Бранко Ружић приликом одлуке о јесењем распусту, тако да се очекује да ће се мишљење струке узети у обзир и за евентуално померање зимског.

Епидемиолог др Предраг Кон говорио је својевремено да се не размишља о продужетку зимског распуста, већ да буде померен за почетак децембра.

Фото: Принтсцреен/ТВ Пинк

- Да буде раније, о свему томе се размишља. Наравно, прво и основно је гледати здравље деце. То је најважније. То питање је било на Кризном штабу, речено је да ће се о томе још расправљати и то је нормално на дневном раду - навео је епидемиолог.

Неизвесност о померању зимског распуста недавно је истакао и доктор Зоран Бекић.

- Да видимо какав ће бити план у школама, видећемо и какав ће бити план са продужетком зимског распуста. Последњи је час да уведемо одређене стимулације за средњошколеце и студенте за убрзање имунизације - навео је Бекић.

На питање о померању почетка зимског распуста, говорио је и помоћник министра просвете недавно.

- То може да се деси и ове године. Бићемо спремни и за једну и за другу одлуку. Да остане овако како је сада или да померамо зимски распуст. Ако процене стручњаци да је то потребно, ми ћемо то и спровести - истакао је помоћник министра просвете за средњошколско образовање Милош Благојевић.

БОНУС ВИДЕО - КАКО ПРОВЕРИТИ РАДНИ СТАЖ: Јелица Тимотијевић из ПИО фонда у новој епизоди Фт1П

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)